Дозвіл на використання західної зброї для ударів по території РФ відкриває Україні можливості для ударів по російських логістичних ланцюгах, авіабазах та військах, що може перешкодити спробам Росії просунутися глибше в напрямку Харкова.

Про це пише у своєму репортажі з Харківщини The Telegraph.

https://www.youtube.com/watch?v=1snwDHT-RDs

Репортер видання поговорив з представниками 71-ї окремої єгерської бригади ЗСУ та іншими українськими військовими, які тримають оборону на Харківському напрямку в районі Вовчанська — зокрема про те, як їм допоможе дозвіл на удари по території РФ.

Відео дня

«Досі було геть несправедливо: наша розвідка повідомляє нам координати, де знаходяться російські цілі, але ми не можемо їх уразити», — розповів один з військових, колишній шахтар з Львівщини.

Тож на Харківській ділянці фронту військові мають однозначну думку: рішення Білого дому було правильним і дуже потрібним, хоча й запізнілим, пише The Telegraph.

Читайте також:
Ракети до норвезьких ЗРК NASAMS (на фото) — один із видів американської допомоги Україні (Фото:Forsvarsdepartement/X) Далекобійні ATACMS не можна, збивати літаки — можна: які саме удари по території РФ дозволив Україні Білий дім — аналіз ISW

Солдати, які воюють за Вовчанськ, розповіли, як раніше українські командири не мали змоги завдати ударів по ключових військових цілях росіян на межі кордону. Коли війська РФ розпочали свій Харківський наступ у травні, Україна не змогла розбити їхню концентрацію військ або вести ефективний контрбатарейний вогонь, оскільки росіяни вели вогонь з-за кордону.

Тепер українські удари по ланцюгах постачання й логістиці росіян, їхнім авіабазам, артилерії та місцях нарощення й концентрації військ мають значно зашкодити спробам Росії просунутися вглиб Харківської області, прогнозують українські військові.

«Головне, що нам потрібно зробити, — це розірвати їхні логістичні ланцюги», — цитує видання Олександра, одного з військових 71-ї бригади ЗСУ.

«Нарешті ми зможемо відсунути їх трохи назад, — сказав The Telegraph один з українських піхотинців. — Можливо, це дасть нам можливість трохи видихнути».

Українські військові також описали важкі поточні умови на фронті. За їхніми словами, хоча після тривалої перерви американські боєприпаси зрештою таки почали надходити до їхніх ліній після тривалої паузи, росіяни все ще значно перевершують українські сили у зброї.

Читайте також:
HIMARS (Фото:REUTERS/Ints Kalnins/File Photo) За кілька годин після дозволу США. Україна атакувала Бєлгород з РСЗВ HIMARS — Forbes

«Якщо ми відстрілюємо 10 снарядів, вони використовують 50, — сказав один з артилеристів ЗСУ, з яким поспілкувалося видання. — Навіть якщо ми отримаємо снаряди, наші артилерійські стволи вже старі та зношені». Водночас він висловив сподівання, що дозвіл на удари по території РФ допоможе українським силам. «Треба вбивати росіян, щоб вони сюди не прийшли», — додав цей артилерист.

Ще один військовий ЗСУ на ім'я Михайло підтвердив, що після розблокування поставок США дефіцит боєприпасів в українських захисників зменшився.

Він сказав: «Звичайно, було дуже боляче наприкінці 2023 року. Тепер ми можемо застосувати артилерію. Неможливо воювати тільки піхотою. Якщо наші союзники також продовжать постачати більше [зброї], тоді ми зможемо врятувати більше життів українців».

Видання також наводить думку Андрія Єрмака, глави Офісу президента України, який назвав дозвіл від США та Заходу на удари по РФ «життєво важливим рішенням». «Це вплине на ведення війни, планування контрнаступальних дій і послабить можливості росіян використовувати свої сили в прикордонних районах», — додав Єрмак.

Редактор: Інна Семенова Читати далі