Голова МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що українські партнери поступово наближаються до рішення щодо використання заморожених російських активів на користь України. За його словами, всі міжнародно-правові підстави для цього є.

«Ми не лише очікуємо, але й активно працюємо над тим, щоб на саміті G7 були ухвалені амбітні рішення щодо використання заморожених російських активів», — повідомив він в інтерв'ю Укрінформу.

Відео дня

Міністр додав, що Україна розуміє занепокоєння партнерів щодо наслідків цього кроку. Але, за його словами, «всі міжнародно-правові підстави до використання не лише прибутків, а й самих активів в інтересах України є». Кулеба переконаний, що такий крок Заходу продемонструє всім потенційним агресорам, що за напад на іншу країну доведеться платити.

«Важливо, що рішення створить прецедент на майбутнє. Загалом ми бачимо, що крок за кроком наші партнери рухаються до цього рішення. Кроки щодо використання прибутків уже досить значні, ми вдячні за них», — повідомив він.

Кулеба додав, що нещодавно Естонія ухвалила законодавство, яке де-юре дозволяє використання активів. Він подякував естонським партнерам за те, що вони мають сміливість створювати прецеденти.

Очікується, що наступного тижня члени G7 обговорять питання щодо угоди про використання доходів від російських активів для допомоги Україні на рівні лідерів на зустрічі в Італії 13−15 червня. Також там буде президент України Володимир Зеленський.

Конфіскація російських активів — що відомо

Читайте також:
Маргус Цахкна (Фото:Latvian Foreign Ministry/www.flickr.com) ЄС мають використати на оборону України всі заморожені активи РФ — голова МЗС Естонії

24 січня комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе конфіскувати російські активи і передавати їх Україні для того, щоб відновлювати інфраструктуру.

До цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що його країна спільно з ЄС розглядає правові повноваження, щоб спрямувати 300 мільярдів доларів російських активів на відновлення та інші потреби України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що контури рішень, необхідних для передання Україні заморожених російських активів, уже готуються.

20 квітня законопроєкт № 8038 про передачу Україні заморожених активів Росії набрав необхідну кількість голосів для ухвалення Палатою представників США. Україна в рамках цієї процедури може отримати майже 8 мільярдів доларів. Тепер законопроєкт має схвалити Сенат США.

8 травня посли країн Євросоюзу загалом погодили передачу на підтримку України доходів від заморожених російських активів.

14 травня Блінкен під час візиту до Києва підтвердив, що США мають намір використовувати заарештовані російські активи для фінансування відновлення України.

Читайте також:
Кремль (Фото:REUTERS/Maxim Zmeyev/File Photo) Франція підтримала пропозицію США про заморожені російські активи для допомоги Україні

21 травня Європейська комісія анонсувала першу виплату надприбутків від користування замороженими активами Росії на території Євросоюзу в липні 2024 року.

22 травня американська сторона запропонувала, що надасть Україні кредит у 50 мільярдів доларів, а «гасити» його можна буде доходами від активів РФ. Однак такі пропозиції ще не узгоджені. Також у G7 ставлять запитання, що буде з російськими активами, якщо їх розморозять у разі мирної угоди між Україною та Росією.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі