Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що їхні військові не можуть бути залучені у війну в Україні. Про це він сказав в інтерв'ю виданню Corriere Della Sera, опублікованому у суботу, 4 травня.

«Наша позиція не змінюється: ми завжди говорили, що Україні потрібно всіляко допомагати, і ми це робимо, але ми також завжди виключали пряме втручання наших військових у конфлікт», — заявив Крозетто.

Відео дня Читайте також:
Девід Кемерон (Фото:REUTERS/Thomas Pete) «Небезпечна ескалація». Кемерон проти ідеї Макрона про відправлення західних військ в Україну

Видання зазначає, що спершу міністр оборони Італії заявляв, що Україні потрібна допомога, для того, щоб не допустити розширення війни. Наразі він просить «не підвищувати напруженість [у війні]». На запитання журналістів про залученість італійських військових у війні, він сказав, що цього «абсолютно не може бути».

«Тому що, на відміну від інших, ми маємо в нашій системі чітку заборону на прямі військові інтервенції, поза межами того, що передбачено законами і Конституцією. Ми можемо передбачити лише збройне втручання за міжнародним мандатом, наприклад, на виконання резолюції ООН», — сказав італійський міністр оборони.

Також Крозетто прокоментував заяви президента Франції Еммануеля Макрона про відправку в Україну західних військ. За його словами, такі заяви лише «підвищують напруженість».

23 грудня 2023 року Крузетто заявляв про необхідність почати спроби знайти політичне рішення для припинення війни Росії проти України. У січні 2024 року він говорив про необхідність почати «мирні переговори».

Можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати й відправлення в Україну західних військових.

Читайте також:
Президент Франції Еммануель Макрон (Фото:REUTERS/Benoit Tessier) «Макрон лестить сам собі». Чому погрози введення іноземних військ в Україну важливі, але Путін їх не розуміє — інтерв'ю з політологом

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

20 березня нардеп Олексій Гончаренко заявив, що Макрон розглядає два варіанти відправлення військ в Україну, один із них передбачає розміщення військового контингенту на кордоні України з Білоруссю.

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовились про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі