Медіаплатформа Голос Європи (Voice of Europe), підконтрольна екснардепу від забороненої партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку, може увійти до 14-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії. Про це в неділю, 5 травня, заявила віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова, повідомляє Seznam Zpravy.

Чехія внесла цю компанію в національний список санкцій наприкінці березня. За даними чеських спецслужб, платформа Голос Європи намагалась вплинути на європейські вибори, пише Seznam Zpravy.

Відео дня

Як вважають в уряді Чехії, «Голос Європи використовується для впливу й активного поширення дезінформації та пропаганди, що спрямовані проти територіальної цілісності, незалежності, суверенітету, стабільності та безпеки України».

Окрім цього, Чехія також хоче внести до санкційного списку проросійських українських бізнесменів Артема Марчевського та Віктора Медведчука, які керували платформою. Однак Юрова зазначила, що не знає, чи потраплять вони під санкції ЄС.

Поширення російської пропаганди в ЄС — що відомо

29 березня у спільному розслідуванні німецької газети Spiegel і чеської газети Denik N повідомлялося, що депутат німецького Бундестагу Петр Бистрон отримував кошти від «російської мережі впливу».

На сайті Voice of Europe регулярно публікували заклики європейських політиків припинити допомогу Україні, а деяким авторам цих закликів, як стверджує чеське видання Denik N, за це платили гроші.

28 березня прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що депутати Європейського парламенту отримували гроші від країни-агресора за поширення російської пропаганди. За його словами, між бельгійськими та чеськими спецслужбами «була тісна співпраця» зі знищення російської пропагандистської мережі.

Читайте також: Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за пропаганду РФ у Європі — ЗМІ

27 березня МЗС Чехії запровадило санкції проти Віктора Медведчука. У пресрелізі відомства зазначалося, що Медведчук керував «операцією російського впливу» з Росії на території Чехії через платформу Voice of Europe (Голос Європи).

25 квітня депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо протидії спробам Росії втручатися в європейські демократичні процеси.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі