Алкоголь часто асоціюється з негативними наслідками, але чи справді він збільшує ризик розвитку діабету?

Майже один з кожних 10 людей діагностує діабет, переважно другого типу. Фактори ризику включають малорухливий спосіб життя, вік старше 45 років та наявність родичів із цим захворюванням.

Відео дня

Але чи є зв’язок між вживанням алкоголю і діабетом 2 типу? Після спілкування з дієтологами та інструкторами з діабету стає зрозуміло, що прямого зв’язку між алкоголем і розвитком діабету 2 типу немає. Однак це не означає, що алкоголь не впливає на рівень цукру в крові. Прочитайте далі, щоб дізнатися про складний зв’язок між алкоголем і цукром у крові, а також про те, як запобігти діабету 2 типу.

Читайте також:
Ньоккі з броколі та овочевого асорті (Фото:Juliedeshaies/depositphotos) І при діабеті теж. П’ять оригінальних рецептів для приготування смачної та корисної вечері

Як алкоголь впливає на організм

Під час вживання алкоголю організм здебільшого розщеплює його через печінку. Це дає змогу позбутися алкоголю та токсинів. Однак цей процес потребує часу. Надмірне вживання алкоголю може перевантажити печінку та спричинити сп’яніння.

Печінка також регулює рівень цукру в крові, зберігаючи глюкозу і виділяючи її за потреби, особливо вночі. Однак під час вживання алкоголю печінка пріоритизує його метаболізм, не виділяючи глюкозу в кров, що може призвести до зниження рівня цукру.

Читайте також:
Десерт. Фото ілюстративне (Фото:RitaE/pixabay) Підібрати під себе. Експерти розкрили різницю між низькоглікемічною та низьковуглеводною дієтою

Зв’язок між алкоголем і діабетом

Деякі дослідження пов’язують вживання алкоголю з діабетом, але це залежить від кількості споживаного. Одне китайське дослідження показало, що ті, хто сильно пиячить, мали на 29% більший ризик розвитку діабету 2 типу, ніж ті, хто взагалі не пив. Зниження споживання алкоголю, на їхню думку, може знизити ризик розвитку діабету. Однак це дослідження ґрунтувалося на самозвітах, що може бути недостовірним. Також у ньому не було багато жінок, тому потрібні додаткові дослідження.

Огляд 53 досліджень показав, що помірне вживання алкоголю (близько одного-двох напоїв на день) знижує ризик діабету 2 типу на 25%. Проте алкоголь має й інші негативні наслідки. Пияцтво пов’язане з цирозом печінки та підвищеним ризиком деяких видів раку.

Читайте також:
Сніданок. Фото ілюстративне (Фото:Pexels/pixabay) Меню від дієтолога. Що слід їсти на сніданок за метаболічного синдрому, щоб запобігти діабету

Хоча алкоголь може підвищити ризик діабету 2 типу, він не є прямою причиною, каже дипломована дієтологиня і фахівчиня з діабету Вандана Шет. Алкоголь може вплинути на спосіб життя, що збільшує ризик захворювання. Наприклад, якщо ви вип'єте в п’ятницю, то можете менше спортивно провести суботу. Важливо пам’ятати, що помірне вживання алкоголю має менш шкідливий вплив, ніж надмірне. Жінкам рекомендується не більше одного напою на день, а чоловікам не більше двох.

Інші фактори ризику діабету

Не існує єдиного фактора, що спричиняє діабет. Безліч чинників ризику, включно з генетикою і способом життя, можуть вплинути на розвиток цього захворювання, каже докторка медичних наук і сертифікована викладачка діабету в MedStar Health, Шайна Фрост. Варто переглянути ставлення до алкоголю і внести зміни, чи то зменшення споживаного, чи то вивчення значущості тверезості та цікавості.

Читайте також:
Листова зелень корисна для тиску. Фото ілюстративне (Фото:RitaE/pixabay) Не ігноруйте. Названо овоч номер один, який регулює кров’яний тиск

Крім того, слід враховувати й інші фактори ризику, що сприяють розвитку діабету

  • Нестачафізичної активності: Регулярні фізичні вправи допомагають поліпшити чутливість до інсуліну і знизити рівень цукру в крові, що знижує ризик розвитку діабету.
  • Надмірна вага: Ожиріння, особливо з надлишком жиру в ділянці живота, може призвести до опору інсуліну і підвищення рівня глюкози. Однак важливо пам’ятати, що діабет другого типу може розвинутися у людей з будь-яким типом фігури.
  • Сімейна історія захворювання: Наявність діабету у близьких родичів, таких як батьки або брати і сестри, підвищує ризик розвитку цього захворювання. Тут відіграють роль як генетичні, так і поведінкові чинники, що набуваються ще в дитинстві.
  • Вік: Ризик розвитку діабету другого типу збільшується з віком, особливо після 45 років. Хоча це неминучий фактор, багато аспектів способу життя можна змінити, навіть коли ви старші.
  • Етнічна приналежність: Деякі етнічні групи, включно з афроамериканцями, латиноамериканцями, корінними американцями, азіатами і жителями островів Тихого океану, схильні до підвищеного ризику розвитку діабету. Це пов’язано з генетичними, екологічними та соціально-економічними факторами.
  • Інші захворювання: Високий кров’яний тиск і рівень холестерину — два показники, які можуть збільшити ризик діабету. Це часто пов’язано з опором до інсуліну і підвищеним рівнем глюкози.

Читайте також:
Хумус, як перекус при діабеті першого типу (Фото:luckyhand2010/pixabay) При діабеті першого типу. Сім перекусів, які допомагають зберегти рівень цукру в крові

І що щодо алкоголю, якщо у вас вже є діабет?

Хоча вживання алкоголю не прямо пов’язане з розвитком діабету другого типу, воно може мати серйозні наслідки для людей з діабетом або схильних до низького рівня цукру в крові. Вживайте алкоголь помірно і завжди зі збалансованим прийомом їжі, оскільки їжа може пом’якшити його вплив на рівень глюкози. Перед вживанням алкоголю обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб переконатися, що у вас немає протипоказань, і що алкоголь не вплине на ваш рівень цукру в крові.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі