Колишній нардеп Віктор Медведчук, якого підозрюють у держзраді, міг бути завербований радянським КДБ. Прямих доказів цього немає, але документи в архіві СБУ побічно на це вказують.

Про це повідомив директор архіву Служби безпеки України Андрій Когут в інтерв'ю Главкому.

Відповідаючи на запитання, чи є докази того, що Віктор Медведчук співпрацював або був агентом КДБ, Когут сказав, що «прямих доказів у нас немає».

Відео дня

Він додав, що наприкінці 80-х знищили величезну кількість документів і агентурних справ, але, за його словами, це не означає, що ці документи не буде виявлено в майбутньому.

Читайте також:
Віктор Медведчук намагався через суд заборонити розповсюдження книги Справа Василя Стуса (Фото:REUTERS/Gleb Garanich) Справа Василя Стуса: суд постановив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat

«Ті документи, які є про Медведчука, наштовхують на думку, що він був завербований. Скажімо, якщо твій батько був репресований, а ти вступив на юридичний факультет університету імені Шевченка… Таке в принципі не могло статися, це дуже нетипова історія», — підкреслює він.

Когут підкреслив, що Медведчук, який був адвокатом Василя Стуса на початку 80-х, нічого не намагався зробити, щоб захистити українського поета, хоча міг спробувати пом’якшити його вирок.

«Пам'ятаєте, Медведчук розповідав, що він би нічого не міг зробити, щоб захистити Стуса, тому що система була такою. Це не зовсім вірно. Ми знаємо про адвокатів того часу, які дійсно боролися за тих, кого захищали. Зрозуміло, що повністю виправдувального вироку бути не могло. Але, принаймні, поборотися можна, а цього не було», — сказав він.

У 1980 році Стус, який лише рік тому повернувся до Києва після попереднього семирічного заслання, був засуджений вдруге. У ролі державного адвоката на процесі Стуса в 1980-му році виступив Віктор Медведчук.

Українського поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання, і вислали в табір Перм-36 (поблизу села Кучино Пермської області РФ). Цей термін Василь Стус не пережив: у вересні 1985 року він помер у таборі після оголошеного голодування, а обставини його смерті викликали чимало запитань.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі