Політолог Олексій Кошель в ефірі Radio NV розповів, чого очікувати від Саміту миру у Швейцарії, який пройде 15−16 червня, і про що свідчить неучасть у ньому президента США Джо Байдена.

Кошель зазначив, що питання не в тому, скільки країн візьме участь у майбутньому саміті, а чи будуть присутні ключові лідери і який порядок денний.

«Не будуть представлені Сполучені Штати. Як би ми не намагались оптимістично розглядати, що [вони] будуть представлені на рівні віцепрезидента [Камалою Гарріс], попри все про саміт було відомо достатньо давно, Байден міг відкоригувати свій графік. І, очевидно, причини неучасті Байдена в саміті пов’язані з тим, що не варто очікувати від нього високих результатів. І, власне, німецький канцлер [Олаф] Шольц вже сказав ключове, що питання миру на саміті обговорюватись не буде», — розповів політолог.

Відео дня Читайте також:
Очікується, що на Глобальний саміт миру у Швейцарії прибуде більшість лідерів країн Великої сімки (на фото вони разом із очільниками ЄС та президентом України Володимиром Зеленським на сесії саміту G7 у травні 2023 року) (Фото:Kyodo/via REUTERS) «Пʼять із 10-ти пунктів нездійсненні». Британський аналітик критикує мирний план Зеленського і прогнозує підсумок швейцарського саміту миру

Кошель нагадав, що зокрема президент України Володимир Зеленський заявив, що будуть перші кроки до миру, які нагадують «крок маленької дитини». Тому, вважає експерт, нам слід мати «прагматичні відчуття» від саміту:

«Потрібно керуватися тими очікуваннями, які були озвучені Шольцем і Зеленським. Особливих результатів ми не отримаємо, результати будуть дуже незначні, але це буде надзвичайно маленький крок для того, щоб почати говорити про різні можливі формати, скажімо, в питанні обміну полонених, питанні ядерної безпеки і, можливо, частково торкнуться і питання миру в Україні».

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Станом на 3 червня участь у саміті підтвердили 107 країн, повідомили в Офісі президента.

Росія не буде присутня на зустрічі.

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єрку Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів.

24 квітня Володимир Зеленський говорив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати Саміт миру.

31 травня агентство Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що Китай відмовився брати участь у мирному саміті у Швейцарії. У Китаї пізніше офіційно підтвердили, що не будуть присутні на зустрічі.

За словами Зеленського, Китай також намагається відмовити деякі країни від участі в саміті.

Редактор: Анастасія Созонова Читати далі