Німеччина відповіла на заклик України посилити протиповітряну оборону, пообіцявши у квітні відправити деякі зі своїх власних систем і домогтися посилення допомоги від інших союзників. Однак ініціатива Німеччини провалилася, оскільки інші країни не хочуть віддавати Києву свої ППО, пише Politico в середу, 22 травня.

Наразі Берлін пообіцяв надати три зі своїх 11 батарей Patriot, а також понад 50 систем ППО меншої дальності Гепард і ракет повітря-повітря.

Протягом кількох тижнів високопоставлені німецькі політики — насамперед міністерка закордонних справ Анналена Бербок і міністр оборони Борис Пісторіус — розраховували на те, що союзники підтримають таку ініціативу. Проте реакція інших країн виявилася безрезультатною, пише Politico.

Відео дня Читайте також:
ЗРК Patriot (Фото:REUTERS/Kacper Pempel) Україна збила лише 46% російських ракет за пів року. Ефективність ППО впала на тлі посилення обстрілів балістикою — WSJ

Аналітики вважають, що серед європейських країн немає єдності, а після того, як США відновили передачу зброї Києву, «з'явилося більше полегшення».

За даними видання, союзники не хочуть віддавати Patriot, зокрема, через те, що такі системи дорогі — близько 1 мільярда доларів за одиницю, і кожна випущена ними ракета-перехоплювач коштує мільйони доларів.

Також європейські країни бояться послабити власну систему ППО, хоча Німеччина вже стикається «з величезним дефіцитом потенціалу через підтримку України».

З інших європейських країн, що мають Patriot, Іспанія і Греція поки відмовилися передислокувати свої системи, хоча Мадрид відправляє ракети. Польща також відмовилася від передачі однієї зі своїх батарей.

Читайте також: США розглядають можливість надання Україні ще однієї батареї Patriot — Bloomberg

Румунія, яку президент США Джо Байден попросив зробити такий крок, заявила про розгляд цього питання через острах залишити країну без засобів ППО.

Нейтральна Швейцарія, за даними Politico, замовила п’ять батарей Patriot, але поки що не говорила про готовність відправити свої системи в Україну.

Читайте також:
Системи Patriot під час навчань у Польщі, 7 лютого 2023 року (Фото:REUTERS/Kacper Pempel) «Так вистежили Patriot». Росія налагодила процес взаємодії аеророзвідки і ракетних військ — військовий експерт

Проблемою, крім їхньої вартості, є те, що на заміну одного комплексу Patriot, згідно з оцінками, витрачається близько двох років.

Ініціатива Німеччини щодо посилення ППО в Україні

13 квітня в Міноборони Німеччини заявили, що країна негайно передасть Україні додатковий Patriot для відбиття російських авіаударів.

17 квітня уряд Німеччини запустив нову ініціативу щодо передачі Україні систем протиповітряної оборони.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і міністерка закордонних справ Анналена Бербок звернулися до третіх країн, окрім ЄС і НАТО, з проханням розглянути ініціативу щодо посилення ППО України на зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 в Італії.

Інфографіка: NV

Того ж дня канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччині вдалося знайти у партнерів по НАТО ще шість систем Patriot для України.

У квітні президент Володимир Зеленський говорив, що Україні потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів, щоб повністю захистити повітряний простір.

21 травня газета The New York Times написала, що Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі