Посилення блокади "зернового коридору" критичніше за заборону на імпорт з боку низки країн ЄС - ВАР

Заборона на імпорт українського зерна з боку Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини не такі критичні порівняно з посиленням блокади "зернового коридору" у Чорному морі, вважають в аналітичному департаменті кооперативу "ПУСК", створеного в рамках громадського об'єднання Всеукраїнська аграрна рада (ВАР).

"Паніка навколо європейських заборон імпорту українського зерна невиправдана. Якщо подивитися на структуру експорту, понад 60% пшениці Україна постачає морем. З тієї ж Румунії фактично йде реекспорт української продукції. Частка експорту української пшениці до Польщі, Болгарії та Словаччини не суттєва для ринку. Україна зацікавлена у транзиті через Європу, але для аграріїв важливіше повноцінне функціонування "зернового коридору" та доступ до портів Чорного моря", — зазначили у ВАР у вівторок.

Аналітики нагадали, що основний експорт української пшениці здійснюється через морські порти у рамках "зернової ініціативи". Російська сторона 17 квітня вдруге заблокувала інспекцію суден "зернового коридору" у водах Туреччини. Тому темпи експорту просідатимуть.

Експерти наголосили, що умовні ціни на пшеницю на базисі CPT Одеса становлять 194-197 доларів за тонну, але поточного тижнія показники можуть просісти до 190 доларів за тонну. Згодом ціни залежатимуть від можливості експортувати "зерновим коридором".

За інформацією аналітиків, більшість трейдерів укладають угоди з максимальним терміном постачання 10-12 травня, не ризикують контрактуватися з огляду на невизначеність ситуації із "зерновою угодою".

"Якщо ситуація в Босфорі не покращає, пропозиція пшениці переміщатиметься на малі порти з відповідним зниженням цін", — прогнозують експерти.

Вони висловили сподівання на вирішення питання з транзитом української сільгосппродукції через Польщу та вказали на актуальність вирішення завдання повноцінного експорту Чорним морем.

Джерело: https://uacouncil.org/uk/post/cini-na-ukrainsku-psenicu-padaut-cerez-blokadu-inspekcii-suden-zernovo-koridoru-u-cornomu-mori