Анатолій Амелін

Анатолій Амелін

Співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future

До рейтингу нерозумних рішень додались нові

1. Економічного бронювання не буде.

2. Натомість мобілізація всіх і вся, вбивство виробництва, економіки, втрати у наповненні бюджету.

3. А діру, що утворилася у бюджеті, перекриватимуть підвищенням податків — контрольним пострілом у голову українській економіці та обороноздатності.

Відео дня

В результаті:

— Ще більша залежність від донорів з фінансів.

— Тисячі закритих підприємств та маса безробітних.

Читайте також: Сергій Фурса Сергій Фурса Чому реакція українців на підвищення тарифів лякає

— Черги жінок та дітей на кордонах.

— Космічна дірка у бюджеті.

— Від'ємні рейтинги влади.

Влада буде рятувати ситуацію з бюджетом і ще вище підніме податки. Чи маєте в цьому сумніви? Адже «щоб корова менше їла і давала більше молока, її треба менше годувати і більше доїти». Чи можна зробити інакше? Звичайно. Але для цього потрібно мислити стратегічно чи хоча б вміти прораховувати на два ходи вперед.

Україна не перша і не остання країна, яка стикається з війною. І не потрібно винаходити велосипед. Рішення давно відомі:

1. Стратегія економіки воєнного часу (набір системних рішень, що дозволяють посилити економіку, ресурсну, економічну та промислову базу для ведення переможної війни).

2. Загальна військова підготовка нації (як основа майбутнього контрактного рекрутменту, а не сліпа мобілізація). Не всім потрібно бути в окопі. Величезна кількість людей потрібна для тилового забезпечення, фортифікацій, розробки та виробництва військових інновацій, військового виробництва. І все це — з нормальною комунікацією.

3. Військові позики для посилення можливостей ОПК і фронту. Тут кожен українець буде радий брати участь. Банківська система замість купівлі депозитних сертифікатів НБУ сотні мільярдів дасть українському приватному та державному ОПК. Та й центральні банки за всіх часів були найбільшими кредиторами військових компаній.

Чого ми соромимося це все робити?

Але здається, тим, хто ухвалює рішення, не потрібні успішні перевірені рішення і позитивні результати. Ми продовжуємо змагатися у «бігу по граблях».

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Читати далі