Китай у п’ятницю, 31 травня, підтвердив, що не братиме участі в Глобальному саміті миру і буде «продовжувати по-своєму просувати мирні переговори».

Про це заявила прессекретар Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін.

«Китай завжди стверджує, що міжнародна мирна конференція має відповідати трьом важливим елементам визнання з боку як Росії, так і України, рівної участі всіх сторін і справедливого обговорення всіх мирних планів. В іншому разі мирна конференція навряд чи зможе зіграти істотну роль у відновленні миру», — заявила вона.

Відео дня

Мао Нін припустила, що «три елементи, запропоновані Китаєм, не будуть виконані». За її словами, існує очевидний розрив між організацією зустрічі і тим, що відстоює Китай, а також універсальними очікуваннями міжнародної спільноти.

«У цьому разі Китай навряд чи зможе взяти участь у зустрічі та поінформував відповідні сторони про наші міркування та побоювання. Ми продовжимо просувати мирні переговори по-своєму, підтримувати зв’язок з усіма сторонами та спільно напрацьовувати умови для політичного врегулювання української кризи», — додала вона.

Читайте також:
Прапор ООН (Фото:sanjitbakshi/flickr) ООН візьме участь у саміті миру в Швейцарії

Глобальний саміт миру у Швейцарії та участь Китаю — що відомо

У січні 2024 року Київ запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у запланованому «мирному саміті» світових лідерів у Швейцарії, повідомляв заступник глави Офісу президента Ігор Жовква в коментарі агентству Reuters. Водночас Китай був відсутній на саміті за формулою миру в Мальті в листопаді 2023 року.

Швейцарія також звернулася до Китаю з проханням взяти участь у Глобальному саміті миру.

Саміт миру відбудеться 15−16 червня на курорті Бюргеншток у Швейцарії. Росія не буде на ньому присутня. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь РФ у глобальному саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі