Троє індійських громадян були заарештовані в Канаді за підозрою у вбивстві відомого лідера сикхських сепаратистів, що викликало серйозний дипломатичний конфлікт між Канадою та Індією,

Про це пише BBC.

Хардіп Сінгх Ніджар, 45 років, був убитий стрілками в масках на автостоянці в передмісті Ванкувера в червні минулого року.

Ситуація погіршилася після заяви прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо про можливу причетність індійського уряду до цього злочину.

Відео дня

Заарештовані, віком від 22 до 28 років, проживали в Едмонтоні, провінція Альберта, і перебували в Канаді від трьох до п’яти років.

За словами канадської поліції, у рамках розслідування вбивства також вивчають можливі зв’язки з індійським урядом. «Ми проводимо окремі й ретельні розслідування, і вони не обмежуються тільки тими, хто був заарештований сьогодні», — заявив помічник комісара Девід Тебул.

Співпраця з індійськими колегами виявилася складною, як стверджують канадські слідчі.

Читайте також:
Зеленський і Трюдо (Фото:REUTERS/Blair Gable) Трюдо закликав канадців дізнатися більше про Голодомор та завершив звернення українською мовою

Поліція також зазначає, що до злочину можуть бути причетні й інші особи, у зв’язку з чим можливі нові арешти та обвинувачення.

Хардіп Сінгх Ніджар активно виступав за створення Халістану, незалежної держави для сикхів у регіоні Пенджаб в Індії. Сепаратистський рух сикхів, що почався в 1970-х роках, призвів до загибелі тисяч людей, перш ніж його придушили в 1980-х. Відтоді активність руху зосереджена в основному в країнах з великими сикхськими діаспорами.

Редактор: Дар’я Харченко Читати далі