Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, коментуючи запит на видання ордера на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, заявив що попри те, що Ізраїль має право на захист свого населення, це не дає країні ліцензії на скоєння воєнних злочинів.

Про це він заявив в інтерв'ю The Sunday Times.

«Я не кажу, що Ізраїль з його демократією і верховним судом схожий на ХАМАС, звичайно, ні. Я не можу висловитися чіткіше, Ізраїль має повне право захищати своє населення і повертати заручників. Але ніхто не має ліцензії на вчинення військових злочинів чи злочинів проти людства. Засоби визначають нас», — сказав Карім Хан.

Відео дня

Коментуючи дії Ізраїлю в секторі Гази, коли ЦАХАЛ не знають, де знаходяться заручники, в тунелях чи будинках, або як їх утримують, прокурор Міжнародного кримінального суду навів приклад Британії часів ІРА.

«Були спроби вбити Маргарет Тетчер, підірвали Ейрі Нів, підірвали лорда Маунтбеттена, був напад на Енніскіллен, у нас були відрубані коліна… Але британці не вирішили сказати: „Що ж, на Фолс-роуд (одна з центральних вулиць Белфаста — ред.), безсумнівно, можуть бути члени ІРА і прихильники республіканців, тому давайте скинемо на Фолс-роуд бомбу вагою у 2 000 фунтів“. Ви не можете цього зробити», — зазначив він.

Читайте також:
Держсекретар США Ентоні Блінкен (Фото:REUTERS/Kevin Wurm) Ордер на арешт Нетаньяху: США можуть ввести санкції проти МКС

Ордер МКС на арешт Нетаньяху — що відомо

Прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає видачі ордера на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта та трьох лідерів ХАМАСу.

Як повідомив головний прокурор суду Карім Хан, МКС домагається видачі ордерів на арешт за звинуваченням «у воєнних злочинах та злочинах проти людяності» у зв’язку з нападом на Ізраїль 7 жовтня та наступною війною в секторі Гази.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог назвав цю заяву обурливою.

Президент США Джо Байден засудив вимогу прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана видати ордер на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.

Глава європейської дипломатії Жозеп Борель, коментуючи вимогу прокурора Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт Нетаньягу, заявив, що всі держави, які ратифікували статут МКС, зобов’язані виконувати рішення.

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі