Який наразі стан українського війська, чому гурт Dakh Daughters переїхав до Франції та що можна вважати пам’ятником — NV представляє добірку найкращих подкастів за минулий тиждень.

Тарас Чмут про мобілізацію, національну ідею та майбутнє

Гість 12 серії проєкту Що далі? — Тарас Чмут, голова одного з найбільших фондів допомоги Силам оброни — Повернись живим. У випуску про різні аспекти оборони України: стан війська, мобілізацію, допомогу Заходу, економіку. А також про трансформації сектору безпеки й оборони та непопулярні, але необхідні для продовження боротьби рішення.

Відео дня

Наталка Біда (Dakh Daughters): «Конвертуємо почуття провини в почуття відповідальності»

У розмові з Володимиром Анфімовим Наталка розповідає про непросте рішення колективу тимчасово переїхати до Франції, культурну дипломатію, боротьбу із стереотипами європейців стосовно України, а також те, що допомагає триматися у ці непрості часи.

Навіщо нам памʼятники та меморіали? Як зносити старі і будувати нові

З якою метою ставлять пам’ятники? Піраміди — це пам’ятники чи надгробки? Будівлі-пам'ятники: Держпром у Харкові, Центральний вокзал у Києві? Що ми можемо вважати пам’ятником? Камені спотикання — пам’ятники жертвам Голокосту? Чому ми оминаємо пам’ятники. Приклад пам’ятника Бандери у Львові.

Чи варто боятися нових технологій

Пральна машина як рушій фемінізму, технології для більш повної реалізації прав, фактор ідеології та устрою держави, проблема регуляції соцмереж, що стається з правами людини, коли з’являються технології, право власності конструє нерівність у світі.

Головний конкурент ChatGPT. Що таке Anthropic та Claude?

Борис Дрожак працює в команії DataRobot, що займається machine learning, а також веде блог в Тіктоці про технології, і поміж тим про штучний інтелект. Борис в подкаст розповів про Anthropic. Стартап створили вихідці з OpenAI, які переживали про стратегію розвитку ChatGPT і хотіли створювати AI-асистента повільніше та з більшим фокусом на відсутність помилок. Так з’явився конкурент ChatGPT — Claude. Лише за рік Anthropic виросла в оцінці втричі, досягнувши вражаючих $18 млрд. Чим відрізняються OpenAI та Anthropic — Борис розповів у подкасті.

Редактор: Каріна Пасічник Читати далі