Автор: Анастасія Печенюк

У мексиканській затоці Четумаль виявили підводну воронку, яка претендує на те, аби стати найглибшою у світі.

Величезні підводні воронки (або ж блакитні діри) з’являються на морському дні, коли руйнується вапнякова основа. Найвідоміші з них виявляли біля Центральної Америки. Але унікальна воронка Taam Ja', яка може виявитися найглибшою у світі, знаходиться поблизу кордону Мексики та Белізу, неподалік від мексиканського острова Тамалькаб.

Відео дня

Наразі її визначена глибина становить 420 метрів нижче рівня моря. Однак, як йдеться в дослідженні, опублікованому у Frontiers in Marine Science, у грудні 2023 року команда вчених виміряла воронку за допомогою метода набору електронних інструментів CTD. Порівняння гідрографічних даних з воронки привело команду до висновку, що в глибині діри можуть існувати потенційні підземні зв’язки. Також було встановлено підвищення температури води та солоності в отворі приблизно на 400 метрів нижче рівня моря. Це може бути пов’язано з вулканічними або тектонічними процесами або геотермальною активністю на глибині, вважають вчені. Вони наголошують, що воронка може бути набагато глибшою, ніж показали останні вимірювання.

«Це вказує на необхідність безперервного дослідження цих карстових геологічних структур, їхньої складної геоморфології та розвитку печерних відгалужень.. Ми зосереджуємося на розшифровці максимальної глибини та можливості формування частини підводної складної та потенційно взаємопов'язаної системи печер і тунелів», — пишуть вчені.

Дослідники поки не окреслювали конкретних планів повторного вимірювання Taam Ja', Наразі їхнє дослідження глибини воронки було зупинено лише через технологічні обмеження.

Читати далі