Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) отримала від Європейського Союзу три системи розмінування DOK-ING MV-10 для новостворених піротехнічних підрозділів. Про це повідомили у ДСНС у середу, 29 травня.

Як зазначається у повідомленні, техніку передали в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги, у якому ЄС є партнером. Техніку передала пані посол ЄС в України Катаріна Матернова.

Відео дня Читайте також:
Гуманітарне розмінування територій (Фото:uda.org.ua) «Масштаб — виклик для усіх цивілізованих». В Україні — світовий бомонд саперної діяльності, але фермери рік можуть чекати на розмінування

Сапери ДСНС вже використовують комплекси MV-10 для очищення забруднених вибухонебезпечними предметами територій України. У відомстві додають, що ці машини є особливо ефективними для розмінування великих територій. Вони здатні знешкоджувати протипіхотні, протитанкові міни та інші боєприпаси, які не вибухнули. MV-10 можуть розміновувати й круті схили.

У ДСНС зазначають, що українські оператори цих комплексів зможуть пройти навчальний курс із використання MV-10. Наразі вже провели тренінг для екіпажів машин механізованого розмінування.

Розмінування України

16 квітня начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони Руслан Берегуля повідомляв, що від початку російського повномасштабного вторгнення 300 українців загинули від вибухонебезпечних предметів, ще 667 громадян дістали каліцтва або поранення.

5 квітня очільник МВС Ігор Клименко заявив, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії станом на зараз приблизно 25% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами.

У МВС і ДСНС прогнозують, що на їхнє повне розмінування може піти до десяти років.

Читайте також:
Сапери ДСНС обстежують «нашпиговану ворожими мінами» деокуповану Ізюмщину. (Фото:ДСНС Харківщини) «Розмінування коштує $2−8 за м²». В Україні замінована територія, як пів Німеччини. Коли вдасться вирішити проблему і що для цього потрібно

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомляв, що правобережну частину Херсонської області, яку вдалося деокупувати восени 2022-го, планують розмінувати до кінця 2025 року.

15 квітня у Військово-морських силах ЗСУ заявляли, що Україна очікує отримати щонайменше п’ять протимінних кораблів від партнерів.

30 квітня уряд дозволив Державній службі з надзвичайних ситуацій надавати платні послуги у сфері цивільного захисту. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що це рішення активізує сертифікацію операторів протимінної діяльності. В Україні їх зараз близько 35.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі