Діалог про те, що в угоді про "транспортний безвіз" можна змінити так, аби не нашкодити українським перевізникам і водночас покращити ситуацію для польських перевізників, триватиме

Ексклюзивне бліц-інтерв'ю заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача агентству "Інтерфакс-Україна"

Текст: Альона Манжело

У Facebook Міністерства розвитку громад, територій і інфраструктури за день до того, як Міністерство інфраструктури Польщі уклало з протестувальниками угоду про розблокування пунктів пропуску на кордоні з Україною, 15 січня з’явився допис, в якому повідомлялось, що наприкінці грудня команда міністерства мала зустріч з новою командою Міністерства інфраструктури Польщі, на якій було погоджено перелік заходів для розблокування кордону. Попри те, що переважну більшість вимог українська сторона виконала, у питанні деблокування кордону "жодних змін не сталось". Слід розуміти, що у Мінвідновлення не знали про те, що вже підготовлено угоду з протестувальниками, і це для вас стало сюрпризом чи таким чином хотіли до кінця зберегти інтригу?

Наші колеги у Польщі вели перемовини з протестувальниками з середини грудня. Минулого понеділка (8 січня) у нас вкотре відбулась двостороння нарада, під час якої ми проговорили всі проблемні питання і ще раз оновили список умов, необхідних для розблокування кордону, сформованих на зустрічі віце-прем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій і інфраструктури Олександра Кубракова і міністра інфраструктури Польщі Даріуша Климчака (вона відбулась 20 грудня), а також на рівні заступників (від України перемовини проводили Сергій Деркач і Юрій Васьков – ІФ-У) 22 грудня. На нараді з польською стороною у понеділок ми ще раз почули, що від української сторони нічого додатково не вимагається, а також, що страйк може бути завершений до кінця тижня. Проте, цього не сталось, тому ми вийшли з такою комунікацією 15 січня.

Пізно ввечері (15 січня) ми отримали інформацію від Міністерства інфраструктури Польщі про те, що проєкт угоди для розблокування кордону вже готовий і він містить тільки ті умови, які з Україною вже були погоджені – нічого додатково. Нас ще раз спитали чи все в силі з нашого боку? Ми це підтвердили і чекали на зустріч, яка і відбулась у Варшаві (Даріуша Климчака з лідерами протестувальників – ІФ-У).

Після того, як угода про розблокування польсько-українського кордону була підписана, о 16:00 за київським часом відбулась офіційна зустріч Кубракова і Климчака.

Зустріч відбувалась онлайн?

Саме так! Я теж був на ній присутній і мій колега заступник пана Климчака. Ми ще раз проговорили усі питання, які були частиною наших обов’язків у підписаній з протестувальниками угоді, та домовились працювати далі, щоб уникнути подальших блокувань.

Протестувальники вимагали чотири окремих смуги для руху пустого вантажного транспорту на пункті пропуску "Ягодин-Дорогуск", а також, окремої реєстрації для них в "е-Черга". Ці вимоги виконані у повному обсязі?

Частина угоди, яка стосується зобов’язань взятих українською стороною, містить декілька пунктів. Перший, це створення окремих смуг руху на ПП "Ягодин-Дорогуськ". Цей пункт ми виконали ще 18 грудня, коли створили окрему чергу у системі для порожніх (авто). Тобто, ми розділили в онлайн-черзі завантажені та порожні (авто).

У вимогах протестувальників йшлося про необхідність створити чотири окремі смуги руху на ПП "Ягодин-Дорогуськ", а у пості міністерства уFacebookсказано про одну смугу…

Смуг руху, які працюють виключно для порожніх транспортних засобів (ТЗ) на ПП "Ягодин-Дорогуськ" саме чотири. Також створена окрема е-черга для реєстрації порожніх ТЗ. Наразі ті, хто хоче зареєструватись мають обрати вид черги на ПП: для порожніх ТЗ чи для завантажених. Раніше цього не було. Це пілотний проєкт, який ми вже запустили, проте він не має поки ніяких результатів, оскільки ПП "Ягодин-Дорогуськ" був заблокований протестувальниками: через нього проїжджало не більше 30 ТЗ на день (тоді як щоденно його можуть перетинати на виїзд 680 вантажівок – ІФ-У). Коли пункт пропуску буде деблокований і запрацює на повну потужність, ми побачимо наскільки такий механізм був ефективним.

У нас і до блокади були смуги руху для порожніх ТЗ на Ягодині. Зараз ми їх просто вивели в окрему електронну чергу.

Другий пункт стосується пілотного проєкту на ПП "Нижанковичі-Мальховіце". Нагадаю, через цей пункт пропуску їдуть тільки порожні ТЗ. Контекст був такий: на всіх перемовинах протестувальники наполягали на повному скасуванні онлайн-черги для порожніх або ж виведення авто на номерах ЄС з системи "є-Черга". На нашу думку, і на думку Євросоюзу це повністю дискримінаційні вимоги щодо інших перевізників, не лише українських. На останній зустрічі з польськими колегами у Києві ми запропонували пілотний проєкт саме на Нижанковичах. Спробувати протягом місяця скасувати потребу реєстрації у системі, тобто щоб порожні там могли їхати у живій черзі. Загалом, протестувальники вимагали два пункти пропуску без "є-Черги" взагалі. Ми сказали, що вже є "Угринів-Долгобичув", відкритий під час блокади для порожніх, там немає онлайн-черги, і ми запроваджуємо пілотний проєкт на Нижанковичах. Подивимось, які результати будуть, скільки складатиме фізична черга. Після цього подумаємо, як запустити електронну чергу назад, щоб всім було зручно, і тривалих черг як таких не було навіть в онлайні.

У тексті угоди, примірник якої опублікував у Facebook представник протестувальників Рафал Меклер сказано, що правила функціонування "е-Черга" мають бути однаковими для перевізників з Польщі і з України, як це розуміти?

Цей пункт стосується не нас, а міністерства Польщі більше. Протестувальники не вірять у те, що умови, які діють в електронній черзі, однакові як для польських, так і для українських перевізників. З свого боку ми запевнили польське Міністерство інфраструктури, що це так – запроваджені правила однакові для всіх країн реєстрації автомобілей: України, Польщі, Молдови, Туреччини, Словаччини, тощо. Вони не дають українцям жодних преференцій і не дискримінують перевізників жодної з європейських країн. І, вочевидь, польське Міністерство інфраструктури це розуміє, адже на перемовинах Кубракова і Климчака про це не згадувалось.

Найголовніше питання, яке всіх хвилює, у тексті угоди, який був опублікований Меклером, сказано, що Міністерство інфраструктури Польщі продовжить діалог з Єврокомісією про зміни в угоді про "транспортний безвіз". Про які саме зміни йдеться?

Ще 22 грудня 2023 року на зустрічі з польським колегою, заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем ми домовились про створення двосторонньої робочої групи на рівні двох міністерств для обговорення питань вантажних перевезень. Перше засідання групи відбулось 8 січня. Домовились що до участі у засіданнях будуть запрошені представники перевізників. Ця робоча група має вивчити угоду про лібералізацію перевезень і визначити, які зміни до неї потрібно внести, аби ми могли продовжити її дію після закінчення і забезпечити паритетність у перевезеннях. Йдеться про майбутню угоду, яка буде укладена після продовження (діюча угода закінчиться 30 червня 2024 року – ІФ-У). Підкреслюю: питання змін до діючої угоди не піднімається.

На сьогоднішній день немає жодної загрози для продовження "транспортного безвізу" з ЄС?

Жодної. На зустрічі (Кубракова з Климчаком 16 січня – ІФ-У) ми підкреслили, що угода про лібералізацію перевезень є надважливою для України на період війни. І фактично ми плануємо якісно працювати для того, щоб її продовжити. Водночас, діалог про те, що може бути в угоді змінено так, аби не нашкодити українським перевізникам і водночас покращити ситуацію для польських перевізників, буде тривати. Ми будемо говорити про це дуже детально.

Протестувальники взяли на себе обов’язок розблокувати пункти пропуску до 1 березня. Слід розуміти, що якщо вам не вдасться дійти консенсусу, у тому числі і у питанні стосовно угоди про лібералізацію перевезень, вони відновлять блокаду?

Даріуш Климчак на зустрічі з Олександром Кубраковим повідомив, що досягнуті з протестувальниками домовленості діятимуть до 1 березня. Він дуже сподівається, що усі пункти, які містяться в угоді, підписаній з протестувальниками, будуть виконані. Зокрема, польське Мінінфраструктури проведе перемовини з Єврокомісією щодо виплати компенсацій перевізникам, які несуть збитки через втрату східних ринків у результаті вторгнення рф в Україну. Протестувальники запевнені, шо також буде підніматись питання про перегляд угоди про лібералізацію перевезень. Ключовий меседж, який дали наші польські колеги, що вони мають намір до змін. У будь-якому разі рішення стосовно цього питання будуть розглядатись і остаточно затверджуватись Євросоюзом. Вже ближче до березня ми будемо бачити, яка ситуація у цих перемовинах.

Про яку суму компенсацій польським перевізникам ідеться?

Колеги не повідомляли, тому не знаю.

До 1 березня протестувальники так само можуть відновити блокаду у будь-який з днів?

Ні, до 1 березня не відновлять, оскільки все, про що з ними домовились, буде виконуватись. Як і обіцяли колеги з Міністерства інфраструктури Польщі вже за два тижні вони проведуть з нами нараду.

Такожбуде посилений контроль, як вимагають протестувальники, за автомобільними перевезеннями для недопущення порушень угоди про "транспортний безвіз", зокрема, перешкоджання каботажним перевезенням?

Так, це до Міністерства інфраструктури Польщі вимога. Вона є. Дійсно польські колеги запевнили протестувальників, що посилять контроль. Проте особисто мені здається, що контроль у них і так достатньо серйозний щодо українських перевізників. Останні два місяці вони постійно стояли на кордоні і перевіряли наших перевізників. Українські перевізники цього не бояться, оскільки не припускаються порушень. Вони готові до перевірок і посилення контролю. Поруч з цим, якщо ми говоримо за каботажні перевезення – то таких порушень фактично не було знайдено за цей час. Ми запитували у польських колег приклад, в Єврокомісії. Підтверджень цим заявам фактично не було.

Українська сторона виконала усі взяті на себе зобов’язання у рамках домовленостей з протестувальниками? Ще якісь пункти лишились?

Ми виконали всі взяті на себе зобов’язання. На "Нижанковичи-Мальховіце" "е-Черга" на один місяць зупинена з 16 січня. З 17 січня автомобілі можуть ставати на цьому пункті пропуску у "живу чергу". Ця умова діє за умови деблокування усіх трьох пунктів пропуску, в тому числі "Ягодин-Дорогуськ".

Щиро кажучи, склалось враження, що протестувальники без угоди про "транспортний безвіз" або радикальних змін до неї стоятиму до кінця. А тут вони пішли на поступки, що їх спонукало? Можливо, вам відомо і ви можете поділитись інформацією, що відбувається за офіційними лаштунками?

Мені складно відповісти на таке запитання… я не хочу спекулювати щодо комунікації, яка відбувалась між протестувальниками і владою. Думаю, що за великим рахунком всі розуміли, що змінити цю угоду швидко неможливо. Тому ця вимога протестувальників, вона заводила всіх у глухий кут. Ми неодноразово казали польським колегам, що протестувальники використовують цю вимогу, аби фізично не пускати українські автомобілі у Польщу. Це було вигідно певному прошарку польських перевізників.

Важливим аргументом стали цифри, якими ми з колегами офіційно обмінялись 8 січня. До цього моменту, наші польські колеги вважали що певною мірою протестувальники мають рацію. Минулого тижня ми з цифрами від Державної митної служби переконливо довели, що польські перевізники не втрачають в об’ємі перевезень. Перевезення ТЗ з польською реєстрацією знизились тільки на 5% (у 2022 році порівняно с 2021 роком – ІФ-У), тоді як українці збільшили перевезення виключно за рахунок палива і гуманітарної допомоги, військової допомоги, що є нагальною потребою воюючої країни, а не заробітком для перевізників. Я думаю, це стало значним аргументом у перемовинах з польськими протестувальниками: їм озвучили, що інформація, про яку вони говорять, не відповідає дійсності. Підкреслю, це дуже важливий аргумент. Адже, наші польські колеги неодноразово наголошували, що для них важливо підтримувати польських перевізників. І якщо дійсно вони сильно втратили, їх потрібно підтримати. Коли колеги побачили, що польські перевізники так сильно ринок не втратили, вони взагалі нічого не втратили, то, можливо, і сама розмова змінилась.

Теги:
#інтервю
#деркач_сергій