Автор: Анастасія Печенюк

Дивний, і, здається нешкідливий стан, що називається астероїдним гіалозом, змушує очі людей виблискувати дрібними часточками, схожими на зорі. Відомо, що він спостерігається у 1−2% людей, і вони можуть навіть не знати про це.

З віком склоподібне тіло ока може накопичувати наслідки інфекції, запалення та крововиливів, що може мати вигляд темних плям в очах людини. Інші елементи можуть накопичуватися і мати вигляд непрозорих частинок, схожих на блискітки. Під прямим світлом вони можуть мати кремово-білий відтінок, а під офтальмоскопом — блищати, немов золоті. Це явище називається астероїдним гіалозом, і поки що ніхто не знає, чому саме воно виникає.

Відео дня

Як пише Science Alert, за оцінками, отриманими в результаті різних досліджень, АГ з’являється у 1−2 зі 100 людей, а також у собак. Цей стан рідко спричиняє проблеми із зором, але може ускладнити діагностику інших захворювань очей, і виникає поступово. Багато людей навіть не підозрюють, що у них є АГ.

https://www.youtube.com/embed/IIdU-sDFXfM

Ці зірчасті фрагменти є накопиченням матеріалу, часто кальцію, у склоподібному тілі (рідина, що становить основну частину структури ока і знаходиться між сітківкою і кришталиком)

Поки незрозуміло, чи пов’язаний АГ з іншими захворюваннями, але вчені припускають, що це не наслідок запалення. Наразі загальновизнаними загальними факторами ризику виникнення АГ є вік, гіпертонія, діабет. Також АГ частіше зустрічається в чоловіків.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читати далі