Олена Павленко

Олена Павленко

Президент аналітичного центру DiXi Group

Кожна конференція з реформ, а тепер відновлення України, відрізняється одна від одної. Різні акценти, різні теми, різні враження. Але всіх їх об'єднує одне — найбільш концентрована присутність міжнародних партнерів для обговорення допомоги країні.

Це майданчик, який дає можливість побудувати стратегію співпраці України зі світом на наступний рік. Цією можливістю треба користатись якомога ефективніше.

Минулого року міжнародні партнери пообіцяли Україні виділити $60 млрд на підтримку та відбудову. Умовою для виділення цих коштів стала розробка Українського плану, який уряд планує представити цього року в Берліні. Як поєднати зафіксовані на папері плани з необхідними ресурсами — людськими, фінансовими — тема, на якій варто було б сконцетрувати обговорення URC цього року. Реалізація поставлених задач завжди є складнішою, ніж їх визначення. Тим більше в умовах війни.

Відео дня

Україна не зможе провести успішні реформи без ресурсів. Так само як для перемоги на воєнному фронті потрібні професійні воїни та вчасно поставлена якісна зброя, для реформ потрібні професійні люди і кошти — на будівництво, нові технології, навчання, створення нових підприємств.

Де шукати людей для відбудови України? Звісно, хтось повернеться з-за кордону після закінчення війни, але, як показують опитування, багато українців уже звикли до нових країн і збираються залишитись там. Для того, щоб в Україні працювали кваліфіковані фахівці, потрібні стимули для їх приїзду та/або додаткового навчання громадян всередині країни. Україна у зв’язці з міжнародними партнерами має розробити такі стимули — і не лише для українців в Україні, але і для тих, хто зараз перебуває за кордоном.

Читайте також:
Наслідки російського обстрілу Сумської області (Фото:Кордон.медіа / Facebook) І турки хотіли, і китайці… Для відновлення України необхідно побудувати 3−4 специфічних заводи, але питання зависло

Україна також розраховує на фінансову допомогу з боку міжнародної спільноти. Разом з тим, чітко визначені механізми надання такої допомоги є не менш важливими, ніж сама сума. Саме від цих механізмів залежить, з якою швидкістю, на яких умовах і на які потреби такі кошти будуть спрямовані. Нам потрібні механізми, які фінансуватимуть відбудову швидко, але в умовах повної прозорості та звітності; на проєкти, які будуть визнані пріоритетними не лише міжнародною, але і українською стороною; на умовах, які не вимагатимуть додаткових кілька років для їх виконання. Це вимагає чесної розмови, яка мала б відбутись на полях конференції в Берліні.

Конференція в Берліні проходить в умовах, коли українські громадяни сидять по 7−8 годин без електроенергії. Російські атаки на енергетичну інфраструктуру ставлять під питання безпечне проходження як літнього, так і зимового сезону. Обговорюючи те, як Україна має забезпечити зелений перехід у процесі відбудови і дотримуючись цілей Європейського Зеленого Курсу, під час обговорень на конференції не можна забувати і про негайну допомогу, якої потребує зараз енергетичний сектор країни. «Енергетичний Рамштайн» міг би бути однією з тем для зустрічей керівників держав, що приєднаються до конференції.

Обговорення відбудови неможливе без участі всіх зацікавлених сторін. Участь громадських організацій у ньому є особливо важливою, адже саме вони поєднують зараз одразу кілька ролей — допомогу уряду, громадам, війську; моніторинг процесів відбудови; комунікацію з зовнішнім світом для збільшення допомоги Україні та посилення санкцій. Громадські організації повинні бути таким же рівноправним учасником переговорів щодо майбутнього країни, як і уряд чи бізнес. Цього року на конференції в Берліні громадські організації будуть учасниками всіх панелей. Такий підхід було б правильно зберегти і для подальших конференцій з відбудови. Чим більше ми всі будемо «на одній сторінці», тим легше нам буде координуватись у процесі відбудови країни — і роботи там вистачить усім.

Відбудова України складається з відбудови кожного регіону. Неможливо розвинути економіку країни, якщо регіони залишатимуться депресивними. Не лише на національному, але і на регіональному рівні має бути людський і фінансовий капітал, достатній для ефективної реалізації проєктів, імплементації політик і заходів. Для цього в процес відбудови мають бути залучені й громади, вони мають розуміти національні цілі та пріоритети, які потім мають бути каскадовані на регіональний рівень.

Читайте також: Тетяна Сахарук Тетяна Сахарук Інтерес інвесторів до України сильно знизився, але це можна виправити

І якщо на національному рівні пріоритетом буде «зелена» відбудова і забезпечення сталого розвитку, для громад це теж має бути компонентом їхніх політик. Так само важливим є посилення спроможності громад. І тут можуть допомогти двосторонні партнерства з європейськими містами. Яким чином розбудувати основу для регіонального зростання — питання, яке неможливо буде обійти під час конференції.

Читати далі