Автор: Анастасія Печенюк

Уряд Японії планує випробувати систему штучного інтелекту для виявлення диких ведмедів. Це має допомогти впоратися з нападами цих тварин на людей, які трапляються дедалі частіше.

Система зі штучним інтелектом використовуватиме записи камер безпеки, щоб миттєво виявляти ведмедів і ділитися інформацією з відповідними органами. Пілотний проєкт планується розпочати до літа в префектурі Тояма в центральній Японії, повідомляє The Mainichi Shinbun.

Відео дня

Очікується, що під час випробувань система використовуватиме камери, встановлені для спостереження та ліквідації наслідків стихійних лих на центральних і префектурних державних установах, а також ті, що використовуються місцевими підприємствами.

Якщо буде доведено, що система штучного інтелекту ефективна, її можуть розгорнути в префектурах, де повідомлялося про часті випадки, коли ведмедів бачили поблизу житлових районів.

Цей план став відповіддю на 198 нападів ведмедів на людей у ​​19 префектурах, що сталися за останній рік (з березня 2023 по березень 2024 року). У результаті інцидентів постраждали 219 осіб, у тому числі шість загинули. Це стало рекордним показником з 2006, коли ці дані стали доступними для аналізу. Вважається, що погані врожаї та дефіцит їжі стали причиною, чому ведмеді дедалі частіше наближаються до людей і здійснюють напади.

Читати далі