Армія оборони Ізраїлю завдає ударів по місту Рафах на півдні сектора Гази після того, як ізраїльський військовий кабінет схвалив військову операцію з наступу на місто.

Про удари ЦАХАЛ повідомив у соцмережі X у понеділок, 6 травня.

«Наразі ЦАХАЛ завдає цілеспрямованих ударів по об'єктах терору ХАМАС у східному Рафаху на півдні Гази», — йдеться в повідомленні Армії оборони Ізраїлю.

Відео дня https://twitter.com/IDF/status/1787562636839735661

Жодних деталей про удари чи операцію загалом ЦАХАЛ наразі не надав.

Раніше 6 травня Ізраїль схвалив військову операцію в місті Рафах у секторі Газа — це сталося за кілька годин після того, як ХАМАС оголосив, що прийняв пропозицію Єгипту і Катару про припинення вогню в секторі Газа.

Можливий наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Газа на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить велику кількість жертв серед мирного населення.

17 березня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Армія оборони Ізраїлю не відмовиться від плану штурмувати Рафах. Він додав, що Ізраїль не залишить цивільних у пастці в Рафаху, коли війська почнуть штурм.

Читайте також:
Намети для переміщених палестинців в центральній частині сектора Гази, встановлені на тлі побоювань наземного наступу Ізраїлю на Рафах, 25 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Ramadan Abed) Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха — ЗМІ

Тоді ж канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив думку, що наступ Ізраїлю на Рафах ускладнить досягнення миру в регіоні.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

8 квітня Нетаньяху підтвердив, що операція в Рафасі буде, і заявив, що Ізраїль уже має дату початку.

25 квітня повідомлялося, що Ізраїль готовий переглянути свої плани щодо наземної операції в місті Рафах на півдні сектору Гази в контексті переговорів із ХАМАС про звільнення заручників і тимчасове перемир’я.

30 квітня Біньямін Нетаньяху заявив, що його країна проведе операцію проти ХАМАС у місті Рафах незалежно від того, чи буде досягнуто згоди про припинення вогню і звільнення заручників.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі