Автор: Юлія Петрова

Політичний експерт Тарас Загородній розповів в інтерв'ю Radio NV, чого вимагає від Росії Китай і до чого тут приїзд російського диктатора Володимира Путіна в Білорусь, де він зустрічався з самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком.

https://www.youtube.com/watch?v=Lq1K0tQiR5c&t=369s

— Нашу увагу знову привертає Білорусь. Прилетів туди Путін поговорити з Лукашенко про спільні випробування нестратегічної ядерної зброї. Там забутий богом і людьми Янукович міг опинитися. Путін раптом заявив, що Росія готова до переговорів з Україною, але Володимир Зеленський нелегітимний президент. Скажіть, будь ласка, як оцей весь двіж, весь оцей вінегрет у Білорусі розуміти? І з огляду на те, що Саміт миру 15−16 червня в Швейцарії має відбутися, на який, до речі, Росію не покликали?

Відео дня

— Моя версія така. Росія [спочатку] приїхала за допомогою до Китаю. Ми бачимо, що візит особливо нічим не закінчився. Китай хоче остаточно відірвати Росію від Заходу, він вимагає від неї конкретних дій. Конкретна дія полягає в тому, щоб організувати атаку на країну НАТО, для того, щоб вони показали свою результативність. Чому? Тому що Китай знає, що багато країн Заходу розглядає Росію в якості потенційного союзника у війні проти Китаю, і вони хочуть обірвати всі ці зв’язки.

Читайте також:
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрічає російського диктатора Володимира Путіна після прибуття до Мінська, 23 травня 2024 року (Фото:Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS) «Можливі будь-які ірраціональні рішення». Політолог — про зустріч Путіна з Лукашенком, загрозу з боку Білорусі та літак Януковича в Гомелі

Це приблизно таке, що змушували Китай робити США в 1969 році. Там, якщо пам’ятаєте, була така дивна війна за острів Даманський, і ніхто не розуміє, чому вони полізли тоді на Радянський Союз. Це теж було таке щеплення і доказ того, що ви готові серйозно розірвати стосунки з Радянським Союзом.

Те саме тепер китайці вимагають від росіян, тому він [Путін] з’явився в Білорусі, зокрема для того, щоб координувати дії, залучати зокрема Білорусь. Тому що Білорусь і Росія — це є частиною так званого шляху з Китаю до Європи, такий транспортний шлях, і тому вони намагаються це робити.

Щодо [президента-втікача Віктора] Януковича (його літак був помічений в аеропорту Гомеля 24 травня, коли зустрічалися в Білорусі Лукашенко й Путін — Ред.). У мене є така версія, як не дивно і не парадоксально вона б звучала, але вона співзвучна з тими заявами Путіна про нелегітимність Зеленського. Я не виключаю, що Путін буде вимагати, щоб з боку України підписував «легітимний» на його думку президент, тобто Янукович.

— Невже Янукович насправді настільки неадекватний, що спробує з’явитися в Україну? Чи йому підготували роль «президента» у вигнанні?

— Так в нього вибору немає. Якщо ти знаходишся під контролем росіян, він буде робити все, що завгодно. Іншої логіки в мене немає, тому що росіяни тут потрапляють в паску. Якщо ви вимагаєте від України підписання якихось документів, з одного боку, виявляється, що в вашому розумінні Зеленський є нелегітимним, то з ким ви тоді підписувати будете все? І в мене все ж таки версія найбільш робоча, враховуючи ступінь маразму Путіна, що він буде вимагати якраз, щоб Україну представляв «легітимний» президент в його розумінні, і це буде Янукович. І тут, в принципі, це вкладається в логіку путінського розуміння ситуації.

— Скажіть, будь ласка, і з тим самим Януковичем ми розуміємо, що це маразм. Як на це можуть реагувати і Сполучені Штати, і країни Європи? Тим паче, що зараз Російська Федерація робить якісь незрозумілі, як на мене, кроки щодо Європейського Союзу, наприклад, взяли і познімали буї на естонсько-російському кордоні на річці Нарва.

— Це гібридна агресія проти НАТО. Це те, що я вам говорю, що вимагає Китай від Росії. Китаю потрібна атака на країну НАТО, навіть в гібридному варіанті, для того, щоб продемонструвати неспроможність і блоку НАТО, і США підтримувати своїх союзників. Тому що вони хочуть підірвати довіру до Сполучених Штатів і натовську систему безпеки, щоб американці не змогли побудувати аналог НАТО вже в Азії. Є такий блок AUKUS, який включає в себе Японію, Філіппіни, Південну Корею, Австралію. Тому це вкладається в логіку того, що Росія це робить в інтересах Китаю, і в своїх інтересах зокрема.

Читайте також:
Російський диктатор Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін на урочистому заході в Пекіні 16 травня 2024 року (Фото:Sputnik/Alexander Ryumin/Pool via REUTERS) «Зараз ведеться гра». Сі Цзіньпін сказав Путіну: буде так або ніяк. Що показав візит російського диктатора до Китаю — інтерв'ю з Клочком

Плюс не випадково було оголошено, що вони хочуть оголосити частину водної території навколо своїх міст, навколо Естонії, внутрішнім морем Росії. Це теж елемент гібридної агресії, яку вони хочуть організувати, показуючи, що блок НАТО неспроможний на це реагувати.

Я б на місці, особливо країн Балтії, так легковажно не ставився до того, що відбувається.

У принципі, елементи цієї гібридної атаки вже почалися. Вже пів року, якщо не помиляюся, в Калінінграді стоїть комплекс [РЕБ] Красуха, який заважає адекватно відображати сигнали GPS. Це фактично вже атака розпочалася на країни НАТО, а вони досі так на це реагують, начебто нічого не відбувається. І наступний етап, — так, будуть буї знімати, потім оголошувати, що це внутрішні води Росії, потім патрульні кораблі, а потім, якщо це внутрішні води, це пересувається виключна економічна зона.

Тобто тут агресія проти країн НАТО в дійсності вже почалася і в тому місці, де, на думку Росії, є слабка ланка НАТО. Це, насамперед, дві країни Балтії — Естонія та Латвія, тому що їх важче захищати.

Читати далі