Автор: Кіра Борисіхіна

Дослідники заявили, що для обмеження кліматичних процесів нижче ключової позначки у два градуси Цельсія людству необхідно збільшити обсяги уловлювання вуглецю в чотири рази до 2050 року.

Про це пише Phys.org.

Читайте також:
Потепління в Тихому океані могло стати наслідком екологічної політики Китаю (Фото:Hai Wang, Xiao-Tong Zheng та інші / PNAS) Кліматична заковика. Дослідники розкрили причину катастрофічного потепління в Тихому океані

Наразі основну частку вуглецю (99%) поглинають ліси, але масове розширення зелених насаджень може зайняти землі, необхідні для вирощування продуктів харчування та біопалива. Водночас залишається невизначеність щодо того, чи зможуть нові технології уловлювання CO₂ масштабуватися досить швидко, попереджають автори доповіді.

Відео дня

Згідно з другим виданням доповіді Оксфордського університету, до 2050 року необхідно буде вловлювати від семи до дев’яти мільярдів тонн CO₂ з атмосфери залежно від різних сценаріїв скорочення викидів. У першому виданні повідомлялося, що зараз щорічно видаляється близько двох мільярдів тонн вуглецю, в основному за рахунок лісовідновлення, тоді як у 2023 році у світі було викинуто 40 мільярдів тонн.

«Поряд зі швидким скороченням викидів», яке залишається «найважливішою стратегією», усунення CO₂ з атмосфери «також необхідне» для досягнення цілей Паризької угоди, зазначили понад 50 дослідників. Деякі з них також входять до складу Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК), яка визнала необхідність уловлювання вуглецю, але відвела йому обмежену роль у своїх сценаріях досягнення «вуглецевої нейтральності».

У доповіді підкреслюється, що останніми роками уловлювання CO₂ отримало широку увагу в наукових дослідженнях, громадському інформуванні та бізнесі. Однак зараз спостерігається сповільнення через політику та недостатнє державне фінансування. Експерти закликали уряди розробити політику, що сприяє розвитку цієї галузі.

Читайте також:
Шокуючі факти про зміни клімату (Фото:PhotoAventure/Depositphotos) Сюрпризи не закінчуються. ТОП-7 дивовижних фактів про глобальне потепління

Ринок уловлювання вуглецю зростає завдяки корпоративному попиту на вуглецеві кредити — спірний інструмент, що дає змогу компаніям компенсувати свої викиди шляхом фінансування проєктів зі скорочення вуглецю. Швейцарський стартап Climeworks, що володіє великим підземним сховищем вуглецю в Ісландії, є одним із тих, хто виграє від цього попиту. Два його заводи вловлюють і зберігають 10 000 тонн CO₂ на рік за підтримки приватних спонсорів і продажу вуглецевих кредитів.

Для досягнення рівня в мільйон тонн Climeworks знадобиться кілька мільярдів євро, як і іншим стартапам, але таке фінансування на даному етапі залишається вельми невизначеним. Поки тільки США оголосили про план вартістю 3,5 мільярда доларів, спеціально присвячений уловлюванню вуглецю.

Видалення CO₂ з атмосфери може бути досягнуто як природними методами, такими як посадка лісів, так і новими технологіями, які зберігають вуглець під землею або в перероблюваних матеріалах. Однак технологічні методи видалення, такі як пряме захоплення повітря зі зберіганням вуглецю (DACCS), уловлювання після спалювання біомаси (BECCS), перетворення біомаси на біовугілля або використання каміння, яке поглинає вуглець, становлять менш як 0,1% від нинішнього обсягу вуглецю, що вловлюється.

Читати далі