Ізраїль продовжуватиме операцію проти ХАМАС в секторі Гази, попри наміри США перестати надавати зброю в разі наступу на місто Рафах. Про це заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у четвер, 9 травня, пише The Times of Israel.

Свою заяву Нетаньягу зробив напередодні Дня незалежності Ізраїлю наступного тижня і після того, як США пригрозили перестати надавати Ізраїлю певну зброю, якщо він розширить наземний наступ в Рафаху.

Відео дня Читайте також:
Палестинці евакуюються з Рафаха, південь сектору Гази, 8 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Hatem Khaled) Глава Пентагону підтвердив, що США призупинили постачання зброї Ізраїлю

«Під час війни за незалежність 76 років тому нас було мало проти багатьох. У нас не було зброї, на Ізраїль було накладено ембарго на постачання зброї, але завдяки силі духу, хоробрості та єдності всередині нас — ми перемогли», — сказав Нетаньягу.

Він зазначив, що сьогодні Ізраїль є набагато сильнішим, і країна сповнена рішучості перемогти ХАМАС — навіть без підтримки союзників.

«Якщо нам доведеться стояти поодинці, ми будемо стояти поодинці. Я вже говорив, що якщо доведеться — ми будемо битися зубами та нігтями. Але у нас буде набагато більше, ніж нігті», — запевнив прем'єр.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить значні жертви серед мирного населення.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

Читайте також:
НЕ ЧЕКАЛИ: 7 травня. Ізраїльська військова техніка на КПП Рафах (Фото:Армія оборони Ізраїлю/Handout via REUTERS) Попри вмовляння США. Чому Ізраїль атакував Рафах, що буде із заручниками та хто каже Нетаньягу «йди геть» — бесіда зі Шлеймовичем

6 травня з’явилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того ж дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

У ніч на 7 травня повідомлялося, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли в Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі