Українські війська нещодавно відтіснили росіян в центрі Вовчанська, тоді як окупанти мають просування поблизу Липців, Авдіївки, Великої Новосілки та в Запорізькій області.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни.

ЗСУ нещодавно відновили окремі позиції у Вовчанську на тлі продовження боїв за місто. Геолоковані кадри, опубліковані 2 червня, свідчать, що українські сили відновили позиції на вулиці Духовній у центрі Вовчанська. Додаткові геолоковані кадри від 3 червня зафіксували ближній бій між російськими та українськими силами на вулиці Духовній. Це свідчить, що українські сили проводять контратакувальні дії, щоб звільнити вулиці міста від контролю окупаційних підрозділів, підкреслюють в ISW.

Відео дня Читайте також:
Окупант скаржиться, що командування ЗС РФ своїх солдатів абсолютно не береже (Фото:Скріншот відео PStyle0ne1/X) «Нас кришать, а Москві пох*й». Окупант розбовкав про ситуацію у Вовчанську, назвавши її «повним м’ясом» — відео

Деякі російські «воєнкори» визнали, що ЗСУ намагаються контратакувати в центрі Вовчанська та загалом на півночі Харківської області. Український військовий оглядач Костянтин Машовець сардонічно вказав на скарги російських «воєнкорів» на посилення українських контратак на Харківському напрямку, і саркастично спрогнозував, що російські джерела найближчими днями можуть заявити, що окупанти нібито відбили «серйозний» український контрнаступ на цьому напрямку. Речник Сил оборони Північного напрямку Юрій Повх зазначив, що російські війська дещо знизили інтенсивність обстрілів на півночі Харківської області та штурмують українські позиції невеликими угрупованнями військ чисельністю «не більше кількох мотострілецьких підрозділів».

Українські та російські джерела повідомляли про продовження бойових дій у Вовчанську та на його околицях, а також поблизу села Стариця (на південний захід від Вовчанська) 2 і 3 червня.

Водночас на іншій ділянці наступу РФ на півночі Харківщини росіяни мають просування в напрямку села Липці, зокрема на вулиці Студентській у північно-західній частині села Глибоке (на північ від Липців). Український Генштаб повідомляв про бої під Липцями ввечері 2 червня та вдень 3 червня.

Інфографіка: ISW

Покровський напрямок (на захід від Авдіївки, Донецька область): геолоковані кадри від 3 червня підтверджують просування військ РФ вздовж траси М-30 на захід від Нетайлового та їх наближення до Карлівки. При цьому ISW не спостерігає жодних ознак того, що російські війська увійшли в село Сокіл, як заявили деякі «воєнкори». Речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин заявив, що наразі російські війська зосереджені на прориві українських позицій на невеликих ділянках фронту між Старомихайлівкою (на захід від Донецька) і Бердичами (на північний захід від Авдіївки), щоб створити умови для подальшої наступальної операції на захід у напрямку Покровська.

Інфографіка: ISW

На межі Донецької та Запорізької областей росіяни нещодавно дещо просунулися на південь від Великої Новосілки. Геолоковані кадри від 3 червня свідчать, що війська РФ просунулися в межах південної частини села Урожайне. 2 і 3 червня також тривали бої біля Старомайорського (також на південь від Великої Новосілки).

Інфографіка: ISW

У Запорізькій області окупанти мають підтверджені просування на північний схід від села Роботине (кадри від 1 червня). Відомо, що 2 і 3 червня тривали позиційні бої поблизу Роботиного, Вербового (на схід від Роботиного) та Малої Токмачки (на північний схід від Роботиного). Одне з російських джерел стверджує, що минулого тижня війська РФ нібито просунулися майже на 2 км біля Малої Токмачки, однак підтверджень цьому поки немає.

Інфографіка: ISW Редактор: Інна Семенова Читати далі