Верховна Рада ухвалила закон, який відкриває можливість для підприємств оборонно-промислового комплексу мати доступ до програми дешевих кредитів 5−7−9.

Про це у Facebook повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Киселевський, зазначивши при цьому, що для виробників зброї відсоток пільгового кредитування, скоріш за все, буде 7% на інвестиції і 9% на обігові кошти.

Відео дня Читайте також:
Кабмін вирішив допомогти бізнесу, який здійснив релокацію, з виплатами за кредитами (Фото:pexels / Pixabay) Переїхав — одразу не плати. Кабмін дозволив релокованим компаніям не поспішати з виплатами за кредитами

«Верховна Рада щойно ухвалила закон з поправкою мого авторства, який відкриває можливість для підприємств оборонно-промислового комплексу мати доступ до програми дешевих кредитів 5−7−9. Очікується, що для виробників зброї відсоток пільгового буде 7% на інвестиції і 9% на обігові кошти. Максимальна сума кредиту: 500 млн. грн», — йдеться у повідомленні.

Киселевський також наголосив, що адмініструватиме цю програму Мінстратегпром. «Розвиток власного виробництва має бути ключовим пріоритетом держави. Це і є суть політики Зроблено в Україні. Чим більше вироблятимемо самі — і зброї, і боєприпасів, і товарів цивільного призначення, тим міцніше буде наша економіка і наша оборона», — наголосив він.

Програма 5−7−9 — програма кредитування, яка дозволяє бізнесу отримати дешевші кредитні гроші, попри високу облікову ставку Нацбанку.

Раніше повідомлялося, що Україна залишить кредитну програму 5−7−9 лише для малих та середніх компаній. Для великих компаній уряд готує альтернативу. Таке рішення було ухвалено на вимогу Міжнародного валютного фонду.

Кабінет міністрів 27 грудня 2023 року вніс зміни до порядків надання фінансової державної підтримки підприємцям.

Йдеться про порядки, якими у межах домовленостей із МВФ держпрограма «Доступні кредити 5−7−9%» фокусується винятково на мікро-, малих та середніх підприємствах.

Водночас було знято обмеження в отриманні держпідтримки в межах «5−7−9», «Доступний фінансовий лізинг 5−7−9%» і «Доступний факторинг» для підприємців, які перереєструвалися на підконтрольну територію України, але не мають можливості релокації бізнесу, проте вчасно виконують зобов’язання за кредитними договорами, платять податки, збори й обов’язкові платежі до держбюджету.

Також повідомлялося, куди найчастіше переїжджав український бізнес з початку повномасштабної війни. Редактор: Олена Коваленко Читати далі