Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 11 травня перерахував райони, в яких ризик наступальних дій російської армії зараз найбільший.

«Сьогодні увага передусім фронту — ситуації в тих наших районах, де зараз найбільше ризиків російських наступальних дій. Наші оборонні операції тривають на Харківщині, в районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка. Це прикордонні села. Наші війська вже другу добу ведуть там контрударні дії, захищаючи українську територію. Також особливо напруженою залишається ситуація на Донеччині, зокрема Покровський напрямок — це Семенівка, Нетайлове. Там щодобово понад 30 бойових зіткнень. Вкрай складно. Звичайно, увага і всім іншим напрямкам наших оборонних дій: Купʼянський, Лиманський, Сіверський, Краматорський, Времівський», — заявив Зеленський.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=9OhRbTg85wQ&t=185s

Президент України наголосив, що зривати російські наступальні задуми є зараз завданням номер один та подякував бригадам, які захищають позиції, відбивають штурми та знищують окупантів.

Читайте також:
Нардеп Роман Костенко (Фото:Роман Костенко/Facebook) «На глобальний наступ РФ не тягне». У нас є можливості стримувати ворога на півночі, треба правильно їх використати — інтерв'ю з Костенком

Зокрема він висловив вдячність бійцям 47-ї окремої механізованої бригади, які ефективно воюють на Покровському напрямку та першому батальйону 110-ї окремої механізованої бригади за збиття чергового російського Су-25.

«Також хочу зараз подякувати кожному воїну з різних наших бойових підрозділів, які захищають Харківщину. Кожному з тих, хто вже має необхідні всім нам досягнення: знищену російську техніку, знешкоджених окупантів. Окупант повинен відчути, що ніде в Україні для нього не буде легко», — сказав Зеленський.

Президент повідомив що вранці та незодавно заслухав доповіді головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

«Зміцнюємо наші позиції, зокрема на Харківщині — додаємо туди сил. Артилерія працює саме так, як потрібно», — заявив він.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

Після спроби наступу росіян у напрямку Вовчанська та масованих обстрілів прикордонних начелених пунктів 10 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Читайте також:
Бійці Нацгвардії знищили російську техніку в Харківській області (Фото:Національна гвардія України / Telegram) «Намагаються врятувати свою техніку». У Нацгвардії розповіли про втрати росіян на Харківському напрямку

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти у «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

На мапах моніторингового порталу DeepState за 11 травня зросла площа «сірих зон» на півночі Харківської області у порівнянні із вчора на тлі активізації наступу російської армії.

В середині дня 11 травня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону заявив, що росіян на Харківщині локалізовано у «сірій зоні» і вона не розширюється.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі