Сезон 2023/24 української Прем'єр-ліги здалеку нагадав найкращий футбольний чемпіонат у світі — АПЛ.

Читайте також: Покинув Україну. Карпати перервуть співпрацю із сином Маркевича через його від'їзд за кордон — ЗМІ

Скандали, інтриги, розслідування — те, що супроводжувало нашу «копанку» протягом цьогорічної кампанії. А шаленій боротьбі за чемпіонство, камбекам та битві за виживання позаздрить будь-який чемпіонат зі світової пʼятірки. Є й клуби, які не виправдали очікувань своїх та пересічних уболівальників та розчарували українську футбольну спільноту.

Відео дня

Колос Ковалівка. 11 місце, 32 очки

Підопічні Олександра Поздєєва посіли 11-ту сходинку в турнірній таблиці УПЛ, набравши 32 залікових пункти. Це лише на чотири більше, ніж у Вереса, який закінчив сезону у зоні перехідних матчів. Колосу не загрожував виліт, однак команда створила для себе скрутну ситуацію, програвши чотири з пʼяти фінальних матчів чемпіонату. У першій частині сезону ковалівський клуб здобув чотири перемоги, зазнав трьох поразок та аж девʼять разів зіграв внічию, зокрема й з київським Динамо (1:1). Після зимової паузи Колос посипався. Підопічні Поздєєва програли девʼять разів, маючи дві серії з чотирьох поразок поспіль, тричі здобули позитивний результат та двічі розписали нічию з суперником. У сезоні 2023/24 Колос пропустив 31 гол (12 у пʼяти останніх матчах), а забив лише 22, що є ледь не найгіршим показником в УПЛ (менше лише в Оболоні — 18).

Transfermarkt оцінює команду в 9.30 млн євро — це девʼятий показник в УПЛ. Середній вік Колоса становить 26,8 років, що показує хороше поєднання молоді та досвіду. У клубу є все для того, щоб показувати свій найкращий футбол й навести галасу в чемпіонаті. Однак поки це все далеке від реальності. Ось, як цьогорічний Колос описав футбольний експерт Євген Кузьменко: «Це клуб, який має дуже хороші ресурси за мірками української Премʼєр-ліги, але, на мою думку, не витискає з них максимум з якості гри та результатів.

Мені дуже подобається Колос. Маю хороші стосунки з цим клубом, але мені шкода, що вони не беруть того максимуму, який могли б взяти, маючи ті ресурси".

ФК Колос Фото: ФК Колос

Олександрія. 8 місце, 34 очки

Завдяки останнім пʼятьом матчам, в яких команда набрала девʼять очок з 15-ти можливих, Олександрія розмістилася на екваторі турнірної таблиці УПЛ. Восьме місце та 34 залікових пункти дозволяють вважати, що підопічні Руслана Ротаня не провалили сезон. Однак клуб, який ще минулого року боровся за єврокубки, у поточній кампанії ледь не увірвався у битву за виживання. Олександрія стала дуже непередбачуваною командою. Перемогти Полісся та Дніпро-1 — легко, не втратити очки у матчі з Минаєм та Чорноморцем, які йдуть нижче у турнірній таблиці — проблема.

У клубі почалась перебудова, коли Руслан Ротань очолив команду (грудень 2022-го року), однак вже 1,5 року немає бажаного результату. Також ходили чутки, що ледь не весь персонал клубу вмовляв Ротаня не йти у відставку після чергової поразки, що вказує на те, що не все йшло за планом. В Олександрії один з найдешевших складів в УПЛ за версією Transfermarkt — 8,65, а середній вік команди — 24,5. Якщо Руслану Ротаню вдасться достукатись до молоді, як це було в останніх пʼяти турах УПЛ цього сезону, то вже в наступній кампанії Олександрія може повернутися на провідні позиції в українському футболі. Однак поки олександрійці не виправдовують очікувань своїх вболівальників.

ФК Олександрія Фото: ФК Олександрія

Зоря Луганськ. 10 місце, 32 очки

За вартістю Зоря входить у пʼятірку української Премʼєр-ліги. Transfermarkt оцінює склад команди у 16,20 мільйонів євро. Луганці багато років були стабільними учасниками єврокубків, однак у цьому сезоні клуб перервав десятирічну серію виступів на міжнародній арені, опинившись ледь не на дні турнірної таблиці. Проблеми Зорі, яка посіла 10 місце в УПЛ, набравши 32 очки, починаються не на полі, каже футбольний експерт Євген Кузьменко: «Особливо мене розчарувало прийняття рішень в менеджменті з погляду тренерів. Це все виглядало дуже емоційно та непродумано і, можливо, десь непрофесійно».

На його думку, менеджмент Зорі не зміг нівелювати кадрові втрати на футбольному полі, що стало однією з причин падіння клубу.

«На початку сезону було помітно, як Зоря була залежна від декількох гравців, зокрема від Володимира Бражка. На ньому трималось дуже багато і нівелювати кадрові втрати Зорі не вдалось з погляду змістовності гри, що теж є великим розчаруванням», — сказав Кузьменко.

Раніше ходили в розмови, що в Зорі великі борги перед гравцями, що також негативно повпливало на атмосферу в команді та самовіддачу футболістів.

Зоря розчарувала у багатьох аспектах, тому з впевненістю можна сказати, що якби не нападник Едуардо Герреро, який забив девʼять голів та відав три асисти у цьому сезоні УПЛ, то справи у луганців були б значно гірші.

ФК Зоря Фото: ФК Зоря Читайте також: «Однак не відпустили батьки». Дід футболіста Шахтаря міг опинитися в Динамо Київ Transfermarkt Фото: Transfermarkt

Турнірна таблиця

flashscore.ua Фото: flashscore.ua

Раніше ми писали, що вихованець Динамо потрапив у сферу інтересів знаменитого клубу з Іспанії.

Редактор: Андрій Павлечко Читати далі