Автор: Кіра Борисіхіна

Міжнародна група дослідників виявила сліди п’ятиметрового хижого динозавра в провінції Фуцзянь на південному сході Китаю. Це здивувало вчених, адже раніше вони вважали, що ці стародавні хижаки були значно меншими.

Читайте також:
Уявлення художника про Ichthyotitan severnensis (Фото:Сергій Красовський) Довжиною 25 метрів. У Великій Британії виявили скам’янілості найбільшої доісторичної морської рептилії

Палеонтолог доктор Ентоні Роміліо з Лабораторії динозаврів Університету Квінсленда керував дослідженням, під час якого було виявлено сліди, залишені групою з сімейства велоцирапторів, відомої як троодонтиди. Цей вид динозаврів з’явився близько 95 мільйонів років тому і вирізнявся тонкою і рухливою конструкцією тіла.

Відео дня

Вважалося, що найбільші троодонтиди мали довжину близько 2.5 м, а найменші і зовсім були крихітними — їхня вага становила близько 100 г.

Нинішня знахідка спростувала це твердження.

Сліди, завдовжки 1,8 метра, було виявлено в провінції Фуцзянь у 2020 році дослідницькою групою під керівництвом доцента Ліди Сін із Китайського університету геонаук. Детальне вивчення підтвердило, що вони належали троодонтиду завдовжки близько п’яти метрів.

Читайте також:
Художня реконструкція Garzapelta muelleri (Фото:Марсіо Л. Кастро) Доісторичний танк. Учені знайшли незвичайного предка крокодила

Дослідники також виявили сліди різних динозаврів, включно з хижаками, що підтверджує присутність цього виду в цьому регіоні.

Доктор Роміліо зазначив, що форма слідів, названих «Фудзіаніпу» на честь провінції, де вони були знайдені, є унікальною і відрізняється від інших відомих двопалих динозаврів у світі. Ці результати суперечать уявленню про те, що гігантські троодонтиди існували тільки у віддалених районах, таких як Аляска, і вказують на їхнє широке поширення на південь.

Дослідження, опубліковане в журналі iScience, підкреслює неймовірний діапазон розмірів хижих динозаврів та їхню здатність до адаптації до різних екологічних умов. Це також відкриває нові перспективи для розуміння еволюції цих древніх істот та їхньої ролі в екосистемах минулого.

Читати далі