Дієта матері має вирішальне значення для розвитку плоду та може вплинути на ускладнення вагітності, несприятливі результати та довготривалі хронічні захворювання.

Читайте також: Учені з’ясували, який алкоголь викликає найбільше жиру на животі

Середземноморська дієта (MedDiet) визнана у всьому світі завдяки своїй користі, зокрема під час вагітності, позитивно впливаючи на здоров’я матері та потомства. У недавньому дослідженні, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition, група вчених підтвердила оцінку середземноморської дієти, адаптованої до вагітності (preg-MEDAS), що складається з 17 пунктів у рамках IMPACT BCN і проаналізували зв’язок із дієтичними та кардіометаболічними змінами матері після трьох місяців.

Відео дня Читайте також: Нижчі шанси померти від раку. Вчені дослідили вплив Середземноморської дієти на здоров’я онкохворих пацієнтів

Про дослідження

Дієта матері має вирішальне значення для розвитку плоду (Фото: Unsplash/Syd Wachs) Дієта матері має вирішальне значення для розвитку плоду / Фото: Unsplash/Syd Wachs

Воно було проведено в BCNatal, Іспанія, за участю 1221 вагітної жінки з високим ризиком для новонароджених у вигляді SGA. На 19−23 тижні вагітності учасниці були випадковим чином розподілені на одну з трьох груп: харчування MedDiet, програма зниження стресу на основі уважності або звичайний догляд. Набір відбувався з лютого 2017 року по жовтень 2019 року з подальшим спостереженням до пологів (березень 2020 року) та додатковими післяпологовими візитами через 1−3 місяці, 12 місяців, 24 місяці та 6 років. Дослідження було схвалено Інституційною ревізійною радою клініки лікарні Барселони (HCB-2016−0830), і всі учасники надали письмову інформовану згоду.

Для цього аналізу було включено 812 учасників після виключення тих, у кого були неповні дані щодо дієти або інші дискваліфікаційні фактори. Дієтичні дані збирали за допомогою preg-MEDAS і напівкількісного опитувальника частоти прийому їжі (FFQ) із 151 пункту. Preg-MEDAS, адаптований на основі MEDAS відповідно до вагітності, оцінював відповідність за шкалою 0−17. Дані про споживання їжі з FFQ були перетворені в споживання енергії та поживних речовин.

Читайте також:
Названо речовини корисні при діабеті (Фото:viarami/pixabay) Номер один. Учені назвали поживну речовину, яка ефективно знижує рівень цукру в крові

Результати дослідження

У дослідженні учасниці, які більше дотримувалися preg-MEDAS, були старшими та мали нижчу масу тіла та ІМТ до зачаття. Після трьох місяців учасниці, які покращили свій показник preg-MEDAS на ≥2 бали, збільшили щоденне споживання енергії та споживання овочів, фруктів, бобових, цільнозернових, риби, жирної риби, горіхів, оливкової олії першого віджиму та молочних продуктів, при цьому споживаючи менше рафінованих каш і солодощів.

Модифікації оригінальної середземноморської дієти включали видалення вина та цукру (Фото: Unsplash/ Nathan Dumlao) Модифікації оригінальної середземноморської дієти включали видалення вина та цукру / Фото: Unsplash/ Nathan Dumlao

Модифікації оригінальної середземноморської дієти включали видалення вина та цукру, коригування споживання м’яса та фруктів, а також додавання пунктів про жирну рибу та молочні продукти. Тримісячне дієтичне втручання збільшило споживання їжі і покращило артеріальний тиск. Ці результати свідчать про те, що споживання їжі на основі середземноморської дієти для вагітних пов’язане з кращим серцево-метаболічним здоров’ям матері, але воно істотно не впливає на результати неонатальних пологів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі