Ківі — це маленькі плоди з яскравою зеленою м’якоттю і солодким, але гострим смаком, які є не просто барвистим доповненням до фруктового салату.

Від безлічі поживних речовин до дивовижної універсальності — дізнайтеся, чому цей фрукт має бути у вашому раціоні.

Користь для здоров’я ківі

Поліпшення імунної системи

Відео дня

Доктор Алекс Тернбулл, дипломований дієтолог, що спеціалізується на дитячому харчуванні в The Family Nutritionist, стверджує: «Ківі є чудовим джерелом вітаміну С, мікроелемента, який відіграє важливу роль у нашій імунній системі». Цей потужний антиоксидант захищає клітини нашого організму від ушкоджень.

Тернбулл посилається на дослідження, які показують, що вітамін С відіграє ключову роль у вродженому імунітеті — першій лінії захисту організму від хвороб та інфекцій. Зокрема, вітамін С сприяє посиленню реакції нейтрофілів — клітин, які першими реагують на інфекцію. Дослідження показали, що вживання вітаміну С збільшує активність нейтрофілів на 20%, що може допомогти організму краще боротися з патогенами та підтримувати імунну систему.

Тернбулл підсумовує: «Споживання достатньої кількості вітаміну С важливе для підтримки здоров’я імунної системи». Один ківі може забезпечити понад 60% рекомендованої денної норми вітаміну С.

Читайте також:
Фрукти (Фото:Couleur/pixabay) Чотири найкращі фрукти, які сприятливо впливають на кров’яний тиск — рекомендація кардіолога

Підтримка здоров’я серця

Дієтологиня Кейт Петерсон підкреслює: «Ківі багаті на вітамін С і калій, які допомагають знизити кров’яний тиск». Підтримка оптимального артеріального тиску важлива для здоров’я серця, оскільки це знижує навантаження на серце й артерії.

Петерсон згадує дослідження, в якому виявлено зв’язок між зниженням систолічного артеріального тиску і споживанням всього двох ківі на день у здорових людей.

Поліпшення травлення

Ківі є джерелом харчових волокон, які сприяють регулярному травленню і запобігають закрепам. Також у ківі міститься фермент актинідин, який, як показують дослідження, покращує розщеплення і перетравлення деяких білків.

Підтримка здорової шкіри

За словами Тернбулла, ківі багаті на вітамін С, який відіграє ключову роль у синтезі колагену. Колаген допомагає підтримувати еластичність шкіри та зменшує появу тонких ліній і зморшок. Регулярне вживання продуктів, багатих на вітамін С, таких як ківі, може зробити шкіру більш гладенькою і яскравою.

Читайте також:
Ківі містить велику кількість корисних мікроелементів (Фото:ThaiThu/depositphotos) Китайський аґрус. Шість переваг ківі для здоров’я та кому варто виключити його з раціону

Поживна цінність ківі

Один плід ківі (75 грам) містить:

  • Калорії: 48

  • Вуглеводи: 10,5 г

  • Харчові волокна: 2 г

  • Цукру: 7 г (доданий цукор: 0 г)

  • Білок: 1 г

  • Жири: 0 г (насичені жири: 0 г)

  • Холестерин: 0 г

  • Натрій: 3 мг

  • Вітамін С: 56 мг (62% денної норми)

  • Вітамін К: 30 мкг (25% добової норми)

  • Калій: 148 мг (3% добової норми)

Ківі особливо багаті на вітамін С, що сприяє підтримці імунної системи та поліпшенню здоров’я шкіри. Вони також містять калій, причому золоті сорти ківі, такі як SunGold, містять ще більше цього мінералу — 255 мг на плід.

Безпека вживання ківі

Ківі корисні та безпечні для більшості людей. Однак у деяких може бути алергія на ківі або синдром латексу-фрукта, коли люди з алергією на латекс можуть також реагувати на ківі. Якщо у вас є підозри на алергію, проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом перед вживанням ківі.

Поради щодо вживання ківі

Ківі можна використовувати в різних стравах, як солодких, так і солоних, щоб додати пікантного смаку. Це можуть бути пироги, смузі, шербети, йогуртові тарілки та сальса.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі