Адаптивний одяг покликаний полегшувати повсякденне життя людям із тяжкими пораненнями чи з інвалідністю. В умовах української повсякденності, сьогодні такий одяг набув особливої популярності серед військових, які отримали поранення різного ступеня.

Нова лінійка одягу «Жити назустріч», створена за підтримкми ПУМБ, надає кожному українцю можливість підтримати захисників і захисниць протягом їхньої реабілітації, а також об'єднує зусилля військовослужбовців, волонтерів, медичних працівників та митців на шляху до створення інклюзивного суспільства з рівними можливостями для кожного.

Відео дня

В Україні, що лише проходить свій шлях трансформації до інклюзивного суспільства, питання соціальної інтеграції ветеранів війни залишається надзвичайно важливим. Особливо це стосується захисників, які отримали важкі поранення та тепер потребують спеціальних умов адаптації до повсякденного життя.

ПУМБ Фото: ПУМБ

Однією з ініціатив, спрямованих на полегшення побуту та покращення відновлення українських ветеранів, стала нова лінійка адаптивного одягу «Жити назустріч» від соціального проєкту «Ми однієї крові», який реалізують за ініціативи ПУМБ. Адаптивний одяг із додатковими розрізами та липучками, пошитий за спеціальними лекалами, дозволяє військовим із пораненнями одягатися самостійно та без труднощів, а також відчувати себе гідно. Крім того, цей одяг дає медперсоналу змогу надавати допомогу і забезпечувати догляд без перешкод.

Мета проєкту — привернення уваги суспільства до гідного ставлення до ветеранів, доступності їхньої реабілітації та підтримки на всіх етапах повернення до цивільного життя.

«Спільні зусилля»

Сьогодні колекція адаптивного одягу «Жити назустріч» складається з двох лінійок виробів — для поранених військових та для пересічних українців, що бажають підтримати ініціативу «Ми однієї крові». Худі, сорочки та футболки мають вишивку у вигляді рядків із віршів поета Сергія Жадана. Одними з найпопулярніших стали вирази «Головне — тримай при собі свою віру, свою любов і свою впертість», «Байдуже, звідки ми всі прийшли. Головне, що ми залишились тут», «Ніхто не знає, як працює любов. Але вона працює, спробуй її зупини».

Створити графічні композиції з цитат Жадана допомогла українська художниця й тату-майстриня Марія Федорівна, яка додала до слів зображення птахів — вісників життя, трави, сонця, янголів, серця тощо. Автори проєкту переконані, що лінійка одягу «Жити назустріч» — це рух у напрямі рівних можливостей для всіх, адже повноцінна інклюзія можлива тільки тоді, коли до процесу долучені не лише чинні військові та ветерани війни, а й представники громадянського суспільства, держава та бізнес.

ПУМБ Фото: ПУМБ

Тепер, із кожним замовленням з нової колекції, благодійний фонд «Коло» направлятиме одну одиницю адаптивного одягу пораненим на війні захисникам через своїх кураторів-волонтерів у евакуаційні потяги та шпиталі. Окрім цього, на сайті проєкту «Ми однієї крові» будь-хто може оплатити одну або декілька одиниць одягу для поранених. Уся лінійка адаптивного одягу «Жити назустріч» пройшла тестування у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь».

За словами командира саперного відділення та популяризатора адаптивного одягу POHUY Юрія Гудименка, який зазнав важкого поранення на фронті, коли військовий повертається з операційного столу, йому також хочеться бути одягненим нормально, але, цілком імовірно, що звичайний одяг у такому випадку вже не підійде. «Одяг — це захищеність, одяг — це тепло, якого зараз бракує у шпиталях, одяг — це відчувати себе не пацієнтом, не хворим, не калікою, а людиною», — зазначає Юрій Гудименко.

ПУМБ Фото: ПУМБ

Колишній командир саперного відділення переконаний, що адаптивні речі для багатьох поранених — це єдина можливість одягатися самостійно: «А інколи це єдина можливість одягнутися взагалі, бо звичайний одяг неможливо одягнути на апарат зовнішньої фіксації чи повністю скалічену кінцівку. У таких умовах стає неможливо робити більшість справ так, як звик з дитинства. Зав’язувати шнурки, рухатись, обійматись. Доводиться заново вигадувати способи робити все, що раніше робив «на автоматі».

До запуску лінійки «Жити назустріч» долучилися й захисник Маріуполя з проєкту «Серце Азовсталі» Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія»), який утратив ногу на війні, ветеран Владислав Єщенко, який утратив зір після поранення, а також срібна призерка Паралімпійських ігор у Токіо 2020 і багатократна чемпіонка світу та Європи з фехтування на візках Наталія Морквич.

Логістику доправлення адаптивного одягу до шпиталів та евакуаційних потягів узяла на себе керівниця проєкту з евакуації поранених благодійного фонду «Коло» Ірина Солошенко. З початку війни БФ «Коло» допомагає Укрзалізниці у переобладнанні вагонів для поранених, ураховуючи безпосередню участь Фонду у створенні першого у світі вагона-реанімації.

ПУМБ Фото: ПУМБ

«Суспільству треба показувати ветеранів та шлях, який вони проходять після поранення та реабілітації. Ми не маємо відгороджуватися від ветеранів та закривати очі на їхні проблеми, оскільки, як і у пересічних цивільних українців, військові після поранення мають різні сценарії життя, і ми не маємо морального права не допомогти їм у здійсненні своїх мрій», — пояснює Ірина Солошенко.

За її словами, адаптивний одяг — це єдиний одяг для поранених, який дає швидкий доступ медикам до кінцівок, що пришвидшує час маніпуляцій із травмованими руками та ногами.

«Ми однієї крові»

Ідея створення лінійки адаптивного одягу «Жити назустріч» виникла у межах соціального проєкту «Ми однієї крові» від українського банку ПУМБ, який запустили відразу після повномасштабного вторгнення. Сьогодні це — масштабний партнерський проєкт банку, логістичної компанії, українських виробників, ілюстраторів, громадських організацій, ключова мета якого полягає у підтримці українського бізнесу та мистецтва, допомозі захисникам і пораненим, поширенні культури донорства в Україні.

ПУМБ Фото: ПУМБ

«З 24 лютого ми донейтили на зброю для армії всією країною. За пів року стало ясно, що ця війна надовго. Ми маємо вистояти і не дати ворогу знекровити нашу країну. 80% смертей на полі бою стаються через втрату крові. Отже ми повинні збирати кошти на кровоспинні засоби і робити це безупинно. Тож ми запустили сталу фандрейзингову кампанію. Як банк ми знаємо, наскільки важливим є безупинний обіг коштів. Ніби кров, він живить і поєднує між собою державу, бізнес, армію та громадян. З початком війни українці як ніколи відчули єдність. Ми не просто живемо в Україні — ми однієї крові», — описує концепцію соціального проєкту маркетинг-директорка ПУМБ Ксенія Сікорська.

Ксенія Сікорська — маркетинг-директорка ПУМБ Фото: Ксенія Сікорська — маркетинг-директорка ПУМБ

Проєкт об'єднав партнерів і звичайних людей навколо ідеї системної і безупинної підтримки українських захисників: було створено лінійки мерчу, що рятує життя, а також відкрито безперервний потік донейтів на кровоспинні засоби і постачання крові в найгарячіші точки. Усі колекційні речі ініціативи «Ми однієї крові» створені українськими ілюстраторами та митцями, чия творчість підтримує віру українців в перемогу. Через це автори проєкту також називають свій одяг «патріотичним маніфестом».

ПУМБ Фото: ПУМБ

За майже два роки завдяки продажам мерчу «Ми однієї крові» вдалося передати 7,6 млн грн громадським організаціям «Госпітальєри», «ДонорUA» та «Агенти крові», урятувши понад 100 тисяч життів. Зібрані кошти спрямовують на забезпечення потреб у донорській крові, її доставку в гарячі точки, закупівлю засобів тактичної медицини для українських воїнів, обладнання для парамедиків.

«Українці підтримують проєкт не тільки замовляючи мерч, а й здаючи кров у донорських центрах. На знак подяки кожен донор отримує 25% знижки на мерч, скориставшись системою ДонорUA чи кодом на знижку під час донацій від «Агентів крові», — розповідає Ксенія Сікорська. «Наші друзі з розповсюдження мерчу — ЦУМ, українські мережі UA Made, ВСІ.СВОЇ, Dobro.Store, КРАМ. Важливо, що в кожну річ вкладена й частинка турботи — безкоштовна доставка від логістичного партнера проєкту «Нова пошта» до будь-якого відділення чи поштомату в Україні».

ПУМБ Фото: ПУМБ

Маркетинг-директорка ПУМБ запевняє, що нова колекція «Жити назустріч» має на меті забезпечити певну частину потреби в адаптивних речах деяких напрямків, з яких евакуюють поранених. Наразі організатори ініціативи планують відшивати 300 одиниць адаптивного одягу щомісяця, допоки держава не закриє цю потребу.

«Ще одна вкрай важлива мета — залучити якомога більше лідерів думок, усіх свідомих українців до розбудови інклюзивного суспільства, з рівними правами та можливостями для всіх. Наразі наша команда працює над безбар'єрністю ПУМБ як бізнесу і роботодавця. Більшість наших відділень фізично доступні для маломобільних людей. Ми також працюємо над інформаційною і діджитальною доступністю банку. ПУМБ створює комфортне середовище і можливості для самореалізації ветеранів війни. Оскільки це нова аудиторія для банку, нам допомагає VeteranHub. Ми розробляємо платформу „Жити назустріч“ з економічної інтеграції ветеранів війни і членів їхніх родин, і всіх, хто забажає доєднатись», — резюмує Ксенія Сікорська.

ПУМБ Фото: ПУМБ

Починаючи з розвитку фінансової грамотності серед ветеранів та закінчуючи наданням інструментів для запуску власного бізнесу, ПУМБ планує створити окрему партнерську спільноту для соціалізації ветеранів та задоволення їхніх потреб.

Читати далі