Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів АХІЛЛЕС 92 Окремої штурмової бригади імені Кошового Отамана Івана Сірка Юрій Федоренко в інтерв'ю Radio NV розповів про наслідки надання українським військовим дозволу бити західною зброєю по території Росії.

«Більше трьох днів тому було прийнято рішення про надання дозволу на відкриття вогню західними зразками озброєння, що відразу позитивно вплинуло на хід бойових дій загалом, на користь Сил оборони. Тому що земля під окупантом почала горіти не тільки на території України, а і на території Російської Федерації. Ми отримали можливість вибивати такі важливі речі як засоби радіоелектронної розвідки, радіоелектронної боротьби противника, засоби протиповітряної оборони, і що є дуже і дуже важливим — установки С-300 і С-400, які системно працювали по місту Харків», — заявив Федоренко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=RaJrruZYRwg

Командир батальйону Ахіллес назвав дозвіл бити західною зброєю по окупантах на території Росії «кроком номер один».

Читайте також: Мирослава Ґонґадзе Мирослава Ґонґадзе Чому США дозволили використовувати свою зброю для ударів по цілях на території Росії

«Крок номер два — ми маємо отримати дозвіл на враження ворожих цілей в глибині оперативного простору на території Російської Федерації. Не лише в прикордонних містах, а й в глибині. Тому що з противником треба розбиратися, насамперед, на його території, з першоджерелом проблеми. Тому що на території України ми вже боремося з наслідками того, що ми не змогли спрацювати по території, зокрема, Російської Федерації», — додав він, висловивши сподівання, що українським дипломатичним групам вдасться отримати дозвіл на застосування по території Росії західної далекобійної зброї.

Дозвіл на використання західної зброї на території РФ

Читайте також:
Прапор Німеччини (Фото:analogicus / pixabay) Половина німців підтримують удари України по об'єктах у РФ західною зброєю

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Читайте також: Олексій Мельник Олексій Мельник Як відомстить Кремль за удари західною зброєю по своїй території

Офіційно дозволили використовувати свою зброю для ударів по території РФ Фінляндія, Швеція, Велика Британія, таке рішення підтримали Чехія, Польща та інші країни.

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що дискусій про право України бити по російській території краще не вести публічно.

Читайте також: «Ухвалене рішення № 1 з 2022 року». Найфундаментальніші червоні лінії перейдено — інтерв'ю з Клімкіним про відносини між Україною та США

31 травня видання Bild повідомило, що Німеччина дозволила Силам оборони України завдавати ударів німецькою зброєю по території Росії не далі, ніж за 40 кілометрів від кордону. Журналісти зазначили, що уряд країни провів кілька днів обговорень, а рішення було одразу ж після того, як схожий дозвіл ухвалили в США.

Того ж дня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус підтвердив, що країна дозволила Україні завдавати ударів німецькою зброєю по території Росії, але в районах, які близькі до кордону.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі