Президент України Володимир Зеленський та президент Франції Еммануель Макрон 7 червня підпишуть у Парижі дві угоди, що стосуватимуться надання кредитів і грантів на суму 650 мільйонів євро.

Про це повідомила газета Le Monde з посиланням на Єлисейський палац у середу, 5 червня.

Як зазначає газета, підписані угоди будуть спрямовані на підтримку місцевих органів влади та критичної інфраструктури в Україні, зокрема енергетичної. Перша угода надасть Французькому агентству розвитку 400 мільйонів євро у вигляді позик і 50 мільйонів у вигляді пожертв до 2027 року, щоб воно «розширило свою діяльність в Україні». Агентство зможе надавати підтримку в енергетичному та транспортному секторах.

Відео дня Читайте також:
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (праворуч) і президент Франції Еммануель Макрон (ліворуч) в Берліні, Німеччина, 26 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Liesa Johannssen) «Мир — це можливість захищатись». Макрон застеріг партнерів України від послаблення підтримки

Le Monde додає, що друга угода стосуватиметься створення «фонду підтримки» критичної інфраструктури в Україні. Для цієї угоди виділять 200 млн євро. Зокрема, вона передбачатиме «підтримку французьких компаній у майбутніх тендерах у сферах енергетики, транспорту, водопостачання та санітарії, охорони здоров’я та сільського господарства».

«Ці кошти будуть використані для фінансування важливих проєктів, зміцнення або доповнення несправної енергетичної інфраструктури [в Україні], оскільки вона є ціллю для Москви», — йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Зеленський і Макрон проведуть зустріч у Парижі 7 червня. Зустріч двох лідерів має відбутися після урочистих заходів з нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ у Нормандії.

29 травня Макрон заявив, що під час візиту Зеленського офіційно презентує план можливого розгортання французьких військових інструкторів в Україні.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі