Президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація на Донецькому та Харківському напрямках наразі контрольована. Проте, за його словами, наразі рано ще робити висновки. Про це він сказав у вечірньому відеозверненні у вівторок, 14 травня.

Як зазначив Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Одександр Срський перебуває на ключових напрямках боїв з російськими окупантами й доповідає про ситуацію.

«Сьогодні день дав нам більше можливостей. Головком доповів про ситуацію в районах бойових дій. Донеччина, Харківщина — там, де зараз найважче. Він перебуває якраз у ключових місцях боїв — працює з бригадами, на бойових позиціях», — сказав президент.

Відео дня Читайте також:
Український військовослужбовець поблизу міста Вовчанськ на Харківщині, Україна, 12 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) Україна зараз найбільш вразлива з перших тижнів повномасштабної війни, Росія намагається цим скористатись — NYT

Він додав, що Україна посилила харківській напрямок. Також багато харків'ян стали на захист області.

«Вони роблять свою справу, і дякую кожному за ефективність», — зазначив Зеленський.

Наступ Росії у Харківській області

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни почали масово обстрілювати прикордонні населені пункти.

Читайте також: Юрій Бутусов Юрій Бутусов Нова тактика росіян. Що відбувається на Харківщині

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Читайте також: «Фронт завжди рухається». Росія хоче, щоб Україна стала «заповідником війни». Чого боїться Кремль — Левін

Того ж дня представник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіяни на Харківщині локалізовані в «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч на 13 квітня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі