Президент України Володимир Зеленський прибув до Сінгапура для участі в конференції Діалог Шангрі-Ла — саміті з безпеки в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Про це він написав у Telegram.

«Глобальна безпека неможлива, коли найбільша країна світу ігнорує визнані кордони, міжнародне право й Статут ООН, шантажує голодом, темрявою та ядерною зброєю», — зазначив президент.

Відео дня

Він додав, що відновлення миру в Україні, а також гарантування глобальної продовольчої та ядерної безпеки є завданнями Глобального саміту миру у Швейцарії.
«Саме тому нам важливо буде почути там голос Азійсько-Тихоокеанського регіону», — сказав глава держави.

Читайте також: Петро Олещук Петро Олещук Китайська ініціатива та лукава позиція США. Що відбувається довкола саміту миру у Швейцарії

За словами Зеленського, у Сінгапурі він виступить на конференції та проведе низку зустрічей, зокрема з президентом Сінгапуру Тарманом Шанмугаратнамом і прем'єр-міністром Лоуренсом Вонгом, Президентом Східного Тимору Жозе Рамушем-Ортою, міністром оборони США Ллойдом Остіном та сінгапурськими інвесторами.

31 травня Зеленський перебував з візитом у Швеції, де вже підписав двосторонню безпекову угоду з прем'єр-міністром Ульфом Крістерссоном, а також з Ісландією та Норвегією.

Саміт миру в Швейцарії в червні 2024 року

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Росія не буде на ньому присутня. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в глобальному Саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. При цьому в МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єрку Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів. ЗМІ стверджували, що в саміті може взяти участь президент США Джо Байден.

24 квітня Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

Того ж дня агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела писало, що Байден може пропустити зустріч, щоб провести збір коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

26 травня неназваний американський чиновник заявив, що США візьмуть участь в українському саміті миру, але відмовився уточнити, хто саме поїде на Саміт і на якому рівні буде представництво США.

Зеленський заявив, що особисто хотів би бачити Байдена на саміті миру і зазначив, що його відсутність тільки викличе оплески з боку російського диктатора Володимира Путіна.

29 травня у Білому домі заявили, що США візьмуть участь у саміті миру у Швейцарії, який відбудеться 15−16 червня, не уточнивши, хто саме прибуде на зустріч.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі