Російський диктатор Володимир Путін не наважується завдати ядерного удару по Україні, бо боїться втратити владу, гроші та підтримку суспільства.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з ліцеїстами, курсантами та викладачами Національної академії ДПСУ імені Богдана Хмельницького.

Відео дня

При цьому Зеленський додав, що Росія здатна на все, оскільки при владі перебувають «хворі на голову люди».

«Що стосується закидів Росії в ядерній катастрофі або ядерних ударах. Вони хворі головою люди, це факт. Тому повністю сказати, що вони здатні чи не здатні на це — неможливо. Тому що з хворою людиною складно сказати до кінця», — зазначив Зеленський.

Читайте також:
Радослав Сікорський (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Або виконати наказ, або позбутись Путіна». Очільник польського МЗС сумнівається, що Росія застосує ядерну зброю проти України

На його думку, «незважаючи на цю хворобу, ці люди дуже люблять життя, дуже люблять себе, дуже бояться втратити владу і гроші, а найголовніше — втратити підтримку суспільства».

«Усе це, що я перерахував: життя, крісло, суспільство і червона лінія», яку ядерна зброя перетинає з усім світом, це факт. Навіть ті країни, які балансують між нами і Росією і не можуть визначитися, навіть ці країни відвернуться від Росії після ядерного удару будь-якого масштабу по будь-якій території", — сказав президент.

Він додав, що люди, які не хочуть втрачати гроші, своє життя і владу, ніколи не застосують ядерну зброю.

«Інакше їх ліквідують. Не важливо як. Їх усіх ліквідують, на мою думку», — додав глава держави.

Ядерні загрози Росії: що відомо

9 березня аналітик CNN Джим Шутто, який поговорив із двома високопоставленими чиновниками адміністрації президента Джо Байдена, заявив, що наприкінці 2022 року США розпочали серйозну підготовку до того, що Росія потенційно може завдати удару по Україні ядерною зброєю.

За їхніми словами, у Білому домі на той момент були особливо стурбовані тим, що Росія може застосувати стратегічну або тактичну ядерну зброю.

Як пише видання, рівень планування був безпрецедентним.

Слідом за CNN газета New York Times також повідомила, що протягом кількох тижнів у жовтні 2022 року в адміністрації Джо Байдена були серйозно занепокоєні можливістю того, що Росія може застосувати ядерну зброю на полі бою в Україні.

11 березня речник Путіна Дмитро Пєсков назвав це «роздумами, які не потрібно коментувати».

Читайте також:
Джейк Салліван (Фото:REUTERS/Elizabeth Frantz) Росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН про заборону ядерної зброї в космосі — в Білому домі відреагували

13 березня Путін в інтерв'ю РИА Новости заявляв, що Росія «з військово-технічної точки зору готова до ядерної війни». У Білому домі погрози російського диктатора назвали "безрозсудними".

Водночас агентство Reuters, посилаючись на неназваного американського чиновника, повідомляло, що у США не бачать жодних ознак того, що Росія готується до застосування ядерної зброї в Україні.

22 квітня міністр закордонних справ країни-агресора РФ Сергій Лавров заявив про те, що підтримка України з боку США, Великої Британії та Франції нібито «створює ризик ядерної конфронтації».

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі