Зеленський оголосив про санкції для конфіскації російської частки "Запоріжсталі"

Президент України Володимир Зеленський оголосив про нові санкційні пакети, затверджені ним у п'ятницю, згідно з одним із яких буде конфісковано частку металургійного комбінату "Запоріжсталь", контрольовану Росією.

"Перше — це пакет, що стосується "Запоріжсталі". Блокуємо вплив на цю компанію держави-терориста, який існував завдяки різним підставним та офшорним особам. Частка, контрольована Росією через один із системних банків, буде конфіскована і працюватиме заради України та українців", — сказав Зеленський у відеозверненні в п'ятницю.

Він наголосив, що "ми не залишимо жодного зв'язку держави-терориста в Україні, який вона може використати проти нашої держави, проти нашої економіки або проти наших людей".

Згідно з розміщеним на сайті глави держави указом №275, різко розширено та подовжено з трьох до 50 років запроваджені ще у 2021 році санкції проти держкорпорації розвитку "ВЭБ.РФ": якщо раніше вони передбачали лише запобігання виведенню капіталу за межі України, то тепер вони містять 16 пунктів. У списку юросіб із 28 позицій також прямі власники пакетів акцій "Запоріжсталі" Global Steel Investments Limited (Велика Британія), ТОВ "Київ Сек'юрітіз Груп" і ТОВ "Мідланд Кепітал Менеджмент", а також ті, що стоять далі в ланцюжку володіння Gorlane Business Inc (Британські Віргінські о-ви) і Eastrade Ltd (Багамські о-ви).

У списку фізосіб, затверджених указом, — 13 громадян Вірменії.

Як повідомлялося, у травні 2010 року Midland Resources Holding Limited (Гернсі, Велика Британія) Едуарда Шифріна та Олександра Шнайдера продала до 50% акцій "Запоріжсталі" групі російських інвесторів, інтереси якої представляли "Внешэкономбанк" та ІК "Тройка Диалог" і які купили також контрольну частку в "Індустріальному союзі Донбасу" (ІСД).

Потім у липні 2012 року "Метінвест" оголосив про консолідацію разом із групою інвесторів 50,0032% акцій "Запоріжсталі" (зокрема у "Метінвесту" — 49,032%). Наприкінці червня 2012 року гендиректором підприємства замість Віталія Сацького став заступник директора металургійного дивізіону групи "Метінвест" Ростислав Шурма, який очолював його до кінця листопада 2019 року, а нині є заступником голови Офісу президента.

"Метінвест", основними акціонерами якої є ПрАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (71,24%) і група компаній "Смарт-Холдинг", що також потрапила під санкції (23,76%), зазначав, що "Запоріжсталь" перебуває в процесі інтеграції в групу.

"Метінвест" у своїх останніх звітах повідомляв, що йому належить 49,99% у капіталі "Запоріжсталі". Згідно з даними в системі розкриття НКЦПФР, іншими великими акціонерами "Запоріжсталі" на кінець 2022 року були Global Steel Investments Limited — 12,3466% і належна їй "Київ Сек'юрітіз Груп" — 24,5003%, а також "Мідланд Кепітал Менеджмент" — 11,2224% акцій.

Згідно з даними британського реєстру, у липні минулого року значний контроль у Global Steel Investments Limited отримала кіпріотка з Гонконгу Марія Куцу (Maria Koutsou), яка також є директоркою компанії. До цього директорами були інші кіпріоти, а з 2004-го до 2010 року — Едвард Шифрін і Олександр Шнайдер.

Станом на серпень 2022 року власником Global Steel Investments Limited була зазначена Gorlane Business Inc. У матеріалах британського суду від 2020 року в спорі між Сергієм Тарутою, Олегом Мкртчаном і Віталієм Гайдуком було зазначено, що російський покупець ІСД хотів також купити Gorlane Business, якому належало майже 50% "Запоріжсталі".

У держреєстрі України власником "Мідланд Кепітал Менеджмент" зазначена компанія "Істрейд Лтд" без уточнення бенефіціара.