Президент України Володимир Зеленський заявив про домовленості з Іспанією щодо додаткових ППО. Про це він сказав під час пресконференції в Португалії у вівторок, 28 травня.

«Є домовленості з країнами, в яких є протиповітряні системи. Що, наприклад, стосується Іспанії… у нас були відповідні домовленості, і буде додаткове ППО щодо конкретних систем і конкретних ракет», — зазначив Зеленський.

Відео дня

Він також сказав, що не хоче повідомляти деталі, поки системи ППО не надійшли до України.

28 травня Володимир Зеленський прибув із візитом до Португалії, де підписав з прем'єр-міністром країни двосторонню безпекову угоду.

Додаткові ППО для України

3 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що західні партнери не хочуть передати Україні «п'ять-сім» Patriot, хоча мають понад 100.

6 квітня Володимир Зеленський заявив, що для того, щоб повністю захистити повітряний простір України від російських атак, потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів.

12 квітня Кулеба заявив, що Україна зараз веде активні переговори із союзниками про постачання двох батарей Patriot і однієї SAMP-T. У МЗС також додали, що Росія не знищила б Трипільську ТЕС, якби в України була достатня кількість систем Patriot.

Читайте також: Умєров закликав сусідні країни закрити небо над західними областями України

19 квітня міністри закордонних справ країн G7 на зустрічі в Італії пообіцяли допомогти Україні посилити її протиповітряну оборону.

15 травня Bloomberg повідомляв, що США розглядають можливість надати Україні ще одну батарею ЗРК Patriot для посилення протиповітряної оборони країни.

21 травня газета The New York Times написала, що Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

Іспанія і Греція поки відмовилися передислокувати свої системи, хоча Мадрид відправляє ракети. Польща також відмовилася від передачі однієї зі своїх батарей.

Читайте також: Шольц і Макрон обговорюють варіанти зміцнення європейської ППО — Bloomberg

Румунія, яку президент США Джо Байден попросив зробити такий крок, заявила, що розглядає це питання. Уряд боїться, що країна залишиться без засобів ППО.

28 травня Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна планує якнайшвидше зібрати та передати Україні ЗРК Patriot. Там зазначили, що уряд Нідерландів закликає долучитися й інші країни, які мають на озброєнні цю систему ППО.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі