Зеленський без євроатлантичних ілюзій

Андрій Смирнов

Андрій Смирнов

Відповідальний редактор, NV

Чим жила країна 30 квітня 2024 року

● Зеленський без євроатлантичних ілюзій. Україна зможе вступити до НАТО тільки після перемоги у війні проти РФ. Про це президент Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з офіцерами, які проходять курси професійної військової освіти за стандартами Альянсу. «На мою особисту думку, ми будемо в НАТО, тільки коли переможемо. Я не вважаю, що у час війни нас візьмуть в НАТО. Це для когось ризик з членів НАТО, у когось є просто скепсис через це», — сказав очільник держави.

Відео дня

Ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9−11 липня у Вашингтоні. Зеленський у січні заявив, що сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

● Буде проксі-війна РФ проти НАТО? Планувальники НАТО вважають малоймовірним пряме російське вторгнення до країн-членів Альянсу в найближчому майбутньому, хоча нещодавно деякі військові чиновники заявляли, що Москва може бути достатньо сильною, аби напасти вже за кілька років, йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

WSJ зазначила, що у більш короткостроковій перспективі члени Альянсу побоюються, що Москва може спровокувати конфлікт у сусідніх країнах, підбурюючи місцевих росіян і використовуючи напруженість як привід для втручання, як це було зроблено Кремлем на сході України десять років тому.

● Якщо Кремль схоче, США точно там будуть. Якщо країна-агресор Росія продемонструє бажання вести мирні переговори, США «точно будуть там». Про це держсекретар Ентоні Блінкен сказав у розмові з президентом Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде в Саудівській Аравії.

За словами Блінкена, завершення війни в Україні наразі залежить від російського диктатора та його подальших рішень.

● Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги, який США оголосили минулого тижня після схвалення Конгресом. Про це заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр під час брифінгу.

Речниця зазначила, що хоче бути «обережною» в цій темі, оскільки йдеться про питання оперативної безпеки.

● Ситуація на сході погіршується. Росія намагається збільшити свою перевагу на сході України та прорвати лінію фронту, використовуючи час, поки Україна чекає прибуття першої партії військової допомоги від США, йдеться у матеріалі The New York Times.

Видання зазначило, що останніми тижнями російські війська захопили або увійшли в низку сіл на східному фронті, що свідчить про погіршення ситуації в регіоні для українських військ, про яку, зокрема, заявляв і головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 29 квітня, — що українські бійці відступили з трьох сіл поблизу Авдіївки — Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки.

● На Авдіївському напрямку росіяни продовжують стабілізувати свій виступ в районі Очеретиного, однак швидкого і значного подальшого прориву поки не досягли. Тим часом Кремль продовжує гібридну кампанію глушіння GPS-зв'язку проти країн НАТО. Зокрема міністри закордонних справ країн Балтії 29 квітня попередили, що саме Росія стоїть за нещодавніми випадками глушіння сигналів GPS. Це перешкоджало у тому числі і комерційним навігаційним сигналам та змусило два рейси Finnair повернути назад під час перельотів з Гельсінкі до Тарту минулого тижня. Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Російські війська, за оцінками ISW, досягли додаткових незначних тактичних просувань на північний захід і південний захід від Авдіївки станом на 29 квітня, однак не досягли значних проривів на Авдіївському напрямку за останню добу.

● Мінус 1250 окупантів. За минулу добу армія РФ втратила на війні в Україні ще 1250 солдатів, а загалом від початку повномасштабного вторгнення — 468 720 своїх військових вбитими та пораненими. Це дані Генштабу ЗСУ станом на ранок.

Крім того українці знищили: танків — 7307 (+22 за добу), бойових броньованих машин — 14046 (+39), артсистем — 12011 (+26), РСЗВ — 1053 (+2), засобів ППО — 779 (+1), літаків — 348 (+0), гелікоптерів — 325 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня — 9531 (+3), крилатих ракет — 2126 (+2) та інше.

● Наслідки удару по Одесі. В Одесі кількість загиблих унаслідок вчорашнього ракетного удару РФ збільшилась до п’яти, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер у Telegram. Він зазначив, що у медзакладах продовжують лікування 23 постраждалих. У важкому стані вісім людей, з них четверо — у вкрай важкому, зокрема і чотирирічна дівчинка.

● Зранку Росія завдала удару по Харкову корегованими авіабомбами. У Київському районі міста було влучання у районі житлової забудови. Відомо про одного загиблого та сім поранених.

● Ракети Путіна, які допомагає виробляти Китай. Попри всі західні санкції, російська оборонна промисловість процвітає, а виробництво ​​зброї, яка допомагає Москві вести війну проти України, різко зросло з початку вторгнення. Ключовою країною у підтримці російського оборонно-промислового комплексу став Китай. Про це написав The Economist, аналізуючи дані нещодавнього дослідження американського Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Наприклад, станом на початок 2024 року щомісячна спроможність РФ у виготовленні ракет великої дальності, ймовірно, зросла більше ніж удвічі (від початку вторгнення в Україну). Таке зростання стало можливим завдяки поставникам, від яких Росія отримує дефіцитні запчастини, електроніку та обладнання, необхідне для виготовлення зброї. Подібні товари часто надходять у РФ через складну мережу підставних компаній, тому виявити та виокремити ці потоки досить важко. Однак дослідження CSIS доводить, що левову частку «оборонного» імпорту Росія отримує з Китаю.

● Сі починає спокушати ЄС. Китайський лідер Сі Цзіньпін уперше за п’ять років вирушає до ЄС із чітким посланням: Пекін пропонує блоку набагато більше економічних можливостей, ніж хочуть визнати США. Отже, Китай хоче «вбити клин» між Європою і США, написала Bloomberg.

Китайський лідер 5 травня розпочне свою п’ятиденну поїздку до Франції, Сербії та Угорщини. Ці країни прагнуть отримати інвестиції з Китаю попри численні перевірки промислової політики Пекіна з боку ЄС і попередження офіційних осіб у Вашингтоні про ризики.

● Мінфін США дозволив проводити операції з російськими банками, включно з ВТБ, Центробанком, Ощадбанком і Альфа-банком, для розрахунків у сфері енергетики, — заборону на ці операції знято до 1 листопада 2024 року.

● Трикольоровий Червоний Хрест. Міжнародний комітет Червоного Хреста вирішив не призупиняти членство Російського Червоного Хреста (РЧХ), попри порушення правил нейтралітету, виявлені в результаті розслідування, проведеного групою міжнародних ЗМІ. Про це повідомила The Guardian.

Розслідування виявило численні порушення статуту Червоного Хреста російською організацією з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

І насамкінець:

● Браслета на ньому нема. Печерський райсуд Києва дозволив митрополиту УПЦ МП та екснаміснику Києво-Печерської лаври Павлу (Лебедю) зняти електронний браслет. Про це у коментарі Суспільному розповів адвокат екснамісника Микита Чекман. Мовляв, сторона захисту довела, що зняття браслета нібито не підвищить ризиків і митрополит не перешкоджає веденню справи.

1 квітня минулого року СБУ вручила підозру екснаміснику Києво-Печерської лаври Павлу за двома статтями — розпалювання релігійної ворожнечі (ч. 1 ст. 161 ККУ) і виправдання та заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 436−2 ККУ). У його будинку проводили обшуки.

13 липня 2023-го СБУ повідомила Павлу про нову підозру через інтерв'ю, в якому той, за даними слідства, заперечував існування України як суверенної держави і називав війну Росії проти України «громадянським конфліктом».

14 липня суд змінив екснаміснику запобіжний захід на арешт, а 7 серпня його звільнили під заставу в 33,3 млн. грн, — за словами адвоката Павла, гроші зібрали «парафіяни».

Пам’ятайте, що принесло вчора, живіть сьогоденням і вірте в майбутнє — своє та країни.

Читати далі