Німеччина сповнена рішучості захищати «кожен квадратний сантиметр» території НАТО в разі російського нападу на одну з країн Альянсу. Таку заяву зробив у понеділок, 6 травня, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц на зустрічі з главами урядів країн Балтії в Латвії, повідомляє пресслужба канцлера.

«Безпека наших балтійських союзників — це наша безпека. Німеччина рішуче налаштована захищати кожен квадратний сантиметр території Альянсу. Напад на вас — це також напад на нас. Цього не можна допустити», — сказав Шольц.

Відео дня

За його словами, ситуація з безпекою в країнах Балтії залишається напруженою, і тому Німеччина та інші союзники вирішили два роки тому розгорнути додаткові підрозділи в країнах Балтії. Німеччина, зокрема, відповідає за захист повітряного простору в Естонії та Латвії і розмістить цілу бригаду в Литві.

Читайте також: «Критичний момент». Прем'єрка Естонії закликала Європу готуватися до війни

Німеччина послідовно відреагувала на «переломний момент», викликаний російським вторгненням в Україну, додав канцлер. Бундесвер буде спрямований на захист північно-східної та центральної Європи.

«Майже 35 000 німецьких солдатів готові швидко надати допомогу нашим союзникам у надзвичайних ситуаціях», — запевнив Олаф Шольц.

Можливий напад Росії на НАТО — що відомо

Читайте також:
Вадим Скібіцький (Фото:Генштаб ЗСУ via Facebook) «Захопить країни Балтії за 7 днів». У ГУР сумніваються, що НАТО зможе захистити країни на східному фланзі Альянсу у разі вторгнення Росії

У грудні 2023-го видання Bild із посиланням на власні джерела в розвідці однієї з європейських країн повідомляло, що Росія може спробувати атакувати Європу наприкінці 2024 року або на початку 2025-го, коли США опиняться «без лідера» і зможуть прийти на допомогу європейським державам тільки після деякої затримки.

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявляв, що цивільне населення на Заході має готуватися до «тотальної війни» з Росією.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив у січні 2024-го, що Європа знову «стикається з військовою загрозою, якої не було вже 30 років», і попередив про можливість нападу Росії через п’ять-вісім років.

Водночас головнокомандувач сухопутних військ Литви Вальдемарас Рупшис заявив, що можливість того, що Росія може почати війну проти НАТО вже наступного року, є вкрай низькою.

Американська розвідка в березні повідомляла, що Росія не хоче прямого воєнного конфлікту зі США і НАТО і продовжуватиме асиметричну діяльність, яка, за її оцінками, не перетинатиме поріг воєнного конфлікту в глобальному масштабі.

У німецькій розвідці кажуть, що Росія готується до масштабного конфлікту з НАТО і може напасти принаймні на частину території Альянсу вже з 2026 року.

Читайте також: Лоуренс Фрідман Лоуренс Фрідман Путін — стратегічний фанатик. Чим це загрожує?

18 квітня глава Сил оборони Естонії генерал Мартін Херем заявив, що у випадку нападу Росії Естонія зможе відбити її атаку та виграти війну.

30 квітня WSJ писав, що планувальники НАТО вважають малоймовірним пряме російське вторгнення до країн-членів Альянсу в найближчому майбутньому.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі