Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не буде втягувати країну у «військові авантюри» і не дозволить Україні використовувати словацьку зброю для ударів по російській території.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами Фіцо, згода країн на використання Україною західної зброї для атак по цілях в РФ є доказом того, що «великі західні демократії хочуть не миру, а ескалації напруженості з Росією, яка обов’язково станеться».

Відео дня Читайте також:
«Наші громадяни понад усе» — напис на плакаті ультраправої німецької партії AfD (Фото:REUTERS/Lisi Niesner) Проросійська хвиля правих на марші. Сьогодні стартували вибори у Європарламент: чому вони важливі і чого очікувати

Під час перебування в лікарні після нещодавнього замаху, Фіцо взяв участь у голосуванні на виборах до Європарламенту. Він стверджує, що необхідно обирати депутатів, які підтримуватимуть «мирні ініціативи, а не продовження війни».

6 червня розпочалися вибори до Європарламенту. Вони триватимуть до 9 червня. На виборах оберуть 720 членів Європейського парламенту, які представлятимуть близько 400 млн виборців з 27 держав-членів ЄС.

Читайте також: Три головні запитання про Роберта Фіцо, якого намагалися вбити

Замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо 15 травня — що відомо

15 травня на Фіцо вчинили замах. Словацькі ЗМІ повідомили, що прем'єр підійшов до людей на вулиці, після чого пролунало кілька пострілів, і він упав на землю.

Інцидент стався в місті Гандлова, розташованому за 150 км від Братислави.

За даними джерел місцевих ЗМІ, Фіцо дістав поранення у кінцівки, груди і живіт. Загалом було зроблено п’ять пострілів.

Пізніше з’явилися фото підозрюваного, його затримали — це 71-річний Юрай Цинтула, письменник і прихильник опозиційної партії Прогресивна Словаччина. Як повідомляли словацькі видання Dennik N і Refresher, стрілок заявив, що не згоден із політикою словацького уряду.

Відразу після нападу лікарі провели операцію прем'єр-міністру Фіцо.

Читайте також:
Затримання підозрюваного у замаху на Фіцо 15 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Radovan Stoklasa) Дружба з Орбаном і політика щодо України. Нападник на Фіцо пояснив, чому стріляв у прем'єра

16 травня поліція Словаччини висунула Цинтулі звинувачення, за два дні його відправили під варту. Чоловіку загрожує довічне ув’язнення.

17 травня видання Denník N повідомило, що Фіцо опритомнів після ще однієї операції.

5 червня Фіцо опублікував перше відеозвернення після замаху на нього. Він заявив, що повернеться до роботи через декілька тижнів. Словацький прем'єр заявив, що «настав час зробити перший крок», тому він пробачає людину, яка скоїла на нього замах.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі