Міністр оборони Австрії Клаудіа Таннер вважає, що США, Франція і Німеччина, дозволивши Україні завдавати ударів по цілях на території Росії, «перетнули червону лінію».

В інтерв'ю Die Presse її попросили прокоментувати дозволи США, Франції та Німеччини українським військовим використовувати західну зброю для ударів по об'єктах на окремих територіях Росії.

Відео дня

«Червону лінію перетнули. Тому я дуже рада роз’ясненню генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що НАТО не буде відправляти війська в Україну», — сказала Таннер.

Журналіст нагадав, що причиною такого рішення західних країн є те, що без нього Україні важко захищатися від обстрілів з території РФ, зокрема, при обороні Харківської області. Він поцікавився, чи не вважає міністр, що Україна має на це право.

«Як військово нейтральній державі, не нам судити», — відповіла Таннер.

Дозвіл США завдавати ударів по території РФ

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Читайте також:
Артилерія бригади Хартія працює на Харківському напрямку, архівне фото, травень 2024 (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Неможливо воювати тільки піхотою». Захисники Вовчанська переконані, що удари по РФ зупинять Харківський наступ росіян — Telegraph

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Агентство АР з посиланням на неназваного чиновника однієї з країн Заходу також повідомляло, що Україна вже використовувала американську зброю для ударів по території Росії.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі