В Сумській обласній адміністрації відреагували на заяву керівника ГУР МОУ Кирила Буданова щодо наступу росіян на Сумщину та заявили, що ситуація в області контрольована.

Про це у вівторок, 14 травня, заявив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що Сумська ОВА отримує інформацію з усіх можливих джерел щодо ситуації у прикордонні на лінії зіткнення та цілодобово комунікує з військовим командуванням.

Відео дня

«Враховуючи інформацію від військових, ми ухвалюємо відповідні рішення для захисту нашого населення. Як приклад — це оголошення евакуації цивільного населення із Білопільської громади. Це рекомендували зробити військові», — зазначив Артюх.

Читайте також:
Робота артилеристів 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади (Фото:56-та окрема мотопіхотна Маріупольська бригада/Facebook) «РФ перекинула пошарпані дивізії». Чи здатен ворог прорвати оборону в Харківській і Сумській областях — Нарожний

Він підкреслив, що на Сумщині вже практично завершується будівництво фортифікаційних споруд. Наразі йдуть роботи на третьому рубежі оборони. Там працює велика кількість будівельних організацій, тож будівництво — на стадії завершення.

Раніше начальник ГУР Кирило Буданов заявляв, що атаки росіян в Харківській області триватимуть «ще три-чотири дні», після чого війська РФ, як очікується, «зроблять рішучий наступ у напрямку Сум».

Також він повідомляв, що країна-агресор Росія утримує невелике угруповання сил у прикордонні в напрямку Сумської області.

Як зазначав керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко, російські окупанти планували наступати на Сумську область у комплексі з Харківською областю.

Наступ Росії в Харківській області

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Читайте також:
Будівництво оборонних укріплень у Харківській та Сумській областях. Березень 2024 року (Фото:instagram/libkos) «На позиціях треба копати». Ми маємо визнавати, що зробили не так, і виправляти — Федоренко з 92-ї ОШБр, що воює на півночі Харківщини

Також росіяни почали масово обстрілювати прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

Уранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня представник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіяни на Харківщині локалізовані в «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч на 13 квітня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

14 травня Буданов заявив, що у прикордонних районах Харківської області Сили оборони України заблокували російських окупантів. За його словами, «намітилася стрімка тенденція до стабілізації ситуації».

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі