Рішення США бити їхньою зброєю по території Росії є дуже важливим, оскільки Сили оборони України отримали більше можливостей зі знищення логістики окупантів.

Про це повідомив заступник командира батальйону ударних БпАК Ахіллес 92 ОШБр Олесь Маляревич в ефірі Еспресо.

За його словами, тепер українські військові можуть бити з РСЗВ HIMARS по військових цілях у Росії.

Відео дня

«Треба подавити їхнє забезпечення, їхні пускові установки С-300, С-400, всі ланцюжки забезпечення, бо вони рухаються до кордону спокійно, перетинають кордон, декілька кілометрів і вже на лінії зіткнення», — розповів Маляревич.

Читайте також: Чи допоможуть убезпечити Харків нові рішення Заходу і як окупанти просуваються біля Вовчанська, Кринок та на Донеччині — ISW

Він зауважив, що раніше ЗСУ не могли оперативно працювати по цим цілям ворога.

«На Донбасі ми розуміли, що там перша, друга, третя лінія тилового забезпечення, по них працювали ці види озброєнні, які можуть діставати, а тут такого не було — тільки перша лінія, зараз по другій, третій буде у них прилітати», — підкреслив заступник комбата 92-ї ОШБр.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Читайте також:
HIMARS (Фото:REUTERS/Ints Kalnins/File Photo) За кілька годин після дозволу США. Україна атакувала Бєлгород з РСЗВ HIMARS — Forbes

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії, востаннє — по Краснодару.

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних посадовців у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні завдавати обмежених ударів по території Росії зброєю американського виробництва.

У цей же день державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі