Станом на 8 травня ситуація на фронті «найбільш загрозлива» з початку повномасштабної війни, заявив заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін.

Він зазначив, що російські окупанти постійно вчаться і розвиваються.

«Ми втратили багато часу, тягнули з мобілізацією, а ворог готувався до нового етапу просування військ», — заявив він.

Відео дня

Жорін також підкреслив, що поки невідомі точні плани росіян і сценарії їхніх спроб просування на фронті.

«Ми не знаємо точних сценаріїв — Харків, Південь, Донбас або все разом, ще й з певними наступальними діями на кордоні. Але до наступу вони готуються», — уточнив він.

Загроза нового російського наступу — що відомо

Раніше директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь в ефірі Radio NV заявив, що травень для ЗСУ буде дуже важким, «тому що в росіян це, можливо, останній місяць, коли вони зможуть використати відсутність паритету в артилерії, протитанкових засобах і, що важливо, у системах ППО, а, можливо, ще й в авіації».

18 квітня глава ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що в червні країна-агресор Росія планує почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю Донецьку і Луганську області.

23 березня американський Інститут вивчення війни (ISW) писав, що війська країни-агресора Росії, найімовірніше, продовжать наступальні операції до весни 2024 року і готуватимуться до літнього наступу.

Читайте також:
Бійці Нацгвардії ведуть вогонь з гаубиці у бік російських військ у Донецькій області, 5 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Sofiia Gatilova) Жорін з 3-ї ОШБр відповів, чи може обвалитись фронт

В інтерв'ю CBS News президент Володимир Зеленський зазначив, що Росія може готувати контрнаступ наприкінці травня або на початку червня. Він заявив, що Україні потрібна допомога партнерів, щоб готувати бригади до дій ворога.

За даними видання Politico, українські військові вважають, що під час літнього наступу країна-агресор Росія може зруйнувати лінію фронту в Україні на тих ділянках, де зосередить основні сили.

Також Bloomberg, посилаючись на західних чиновників, ознайомлених із ситуацією, повідомляв, що Україна перебуває в найкрихкішому становищі за понад два роки розв’язаної Росією війни через брак боєприпасів, військовослужбовців і систем ППО.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі