9-річний Михайлик Воловиков з Херсону внаслідок чергового ворожого мінометного обстрілу міста отримав важке поранення голови — у його головному мозку застряг уламок снаряду.

Про це повідомили у Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN.

Хлопчик отримав поранення перед Новим роком, 31 грудня. Вдень, коли почалася атака, Михайлик обідав у їдальні з другом. Діти встигли забігти до службового приміщення, проте уламки снарядів пройшли крізь стіни і влучили у хлопчиків. 11-річний друг Воловикова загинув на місці, Михайлик отримав важке поранення голови.

Відео дня UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

«Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці — надто глибоко він заліг. Коли Михайлик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована — знерухомлені рука, нога і пів обличчя», — розповіли у центрі.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

Перші кроки після поранення хлопчик зробив через місяць, Ще кілька місяців реабілітації допомогли Михайлику підняти ліву руку. Проте згодом у дитини почалися судомні напади. Аби вирішити цю проблему, батьки почали шукати лікарів, які зможуть видалити уламок з головного мозку сина. Звернулися до Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії Дитяча Лікарня Святого Миколая, що є частиною UNBROKEN KIDS.

Читайте також: Приїхала до бабусі. На Донеччині російські окупанти вбили 12-річну дівчинку

«Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна. А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати», — розповідає дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

Лікарям вдалося видалити 8-міліметровий уламок та закрити відсутню частину черепа титановою пластиною. Через декілька днів, коли хлопчик отямився, медики перевірили його рухові функції та з’ясували — не погіршилися. Після цього констатували, що операція пройшла успішно.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

«Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти UNBROKEN KIDS. Водночас спеціалісти нашого Центру ментального здоров’я намагаються поліпшити психічний стан дитини. Після пережитого в Михайлика розвинулись страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами», — поділилися у центрі.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

Незважаючи на це хлопчик вірить у перемогу України і у мир в його рідному Херсоні.

Редактор: Каріна Пасічник Читати далі