Президент Франції Еммануель Макрон особисто втрутився, щоб переконати прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо послабити санкції проти Росії.

Йдеться про звільнення Airbus та інших аерокосмічних компаній від санкцій щодо російського титану, зазначається в матеріалі Reuters.

Джерело, близьке до французького лідера, повідомило, що Макрон доклав «значних зусиль», щоб переконати Трюдо надати звільнення європейським компаніям.

Відео дня

«Багато повідомлень було передано на всіх рівнях», — додало джерело, маючи на увазі широкий дипломатичний і промисловий тиск.

Читайте також: Артем Ільїн Артем Ільїн Чому Україна ввела санкції проти росіян, які постачають титан для Boeing і Airbus

Як зазначається в матеріалі, Макрон порушив цю тему в розмові з Трюдо 29 березня напередодні візиту французького прем'єр-міністра Габріеля Атталя, який також торкався цього питання, коли був у Канаді.

Російська компанія ВСМПО-АВИСМА, що підтримується державою, історично є найбільшим виробником титану аерокосмічного класу.

Хоча Захід посилив санкції проти Москви, раніше він уникав блокування доступу до спеціальних сплавів ВСМПО, побоюючись завдати шкоди своїй аерокосмічній промисловості.

Несподіване рішення Канади заборонити імпорт продукції ВСМПО збіглося з другою річницею вторгнення Москви до України і застало авіакосмічну галузь зненацька. Канада не повідомила, коли закінчиться термін дії пільг, але людина, знайома з планом, сказала, що галузі дали три роки.

Airbus — європейська аерокосмічна корпорація, що спеціалізується на виробництві літаків, космічної техніки та інших аерокосмічних продуктів. Компанія була заснована в 1970 році і стала одним із провідних виробників комерційних літаків у світі. Штаб-квартира Airbus розташований у Тулузі, Франція. Airbus має кілька заводів та виробничих майданчиків, розташованих у різних країнах.

Раніше повідомлялося, що російський виробник титану ВСМПО-Авісма напередодні вторгнення Росії в Україну продав свої акції у Демурінському ГЗК.

Щонайменше 82 російські олігархи підтримують війну Росії проти України та сприяють виготовленню зброї, яку окупанти застосовували зокрема проти мирних українців. Більшість із них не перебувають під санкціями ЄС.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі