До кінця травня уряд ухвалить остаточне рішення щодо розмірів нових тарифів на електроенергію для побутових споживачів.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко на годині запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Це питання розглядається, сьогодні ми проводимо остаточні розрахунки, рішення буде ухвалено в найближчий тиждень, тобто до кінця травня», — сказав міністр.

Відео дня Читайте також: Сергій Фурса Сергій Фурса Чому підвищення тарифів на світло не уникнути

За його словами, найімовірнішим сценарієм під час встановлення нових тарифів стане використання диференційованого підходу до споживачів залежно від обсягів використовуваної електроенергії. «Ми зараз розглядаємо диференційований підхід. Я не думаю, що буде просто один тариф змінено на інший — буде диференціація залежно від обсягів споживання електроенергії», — зазначив Галущенко.

Він нагадав, що наразі уряд здійснює розрахунки додаткових надходжень коштів від підвищення тарифів до бюджету, а також для фінансового збалансування енергоринку.

«Розрахунки є, ми їх верифікуємо з точки зору того, які додаткові надходження отримає державний бюджет з точки зору відповідної сплати дивідендів цими двома компаніями (АТ НАЕК Енергоатом та ПрАТ Укргідроенерго — ред.) та з точки зору збалансування всього енергоринку», — доповнив очільник Міненерго.

Він пояснив, що сьогоднішній рівень тарифів на електроенергію для населення не покриває собівартість її виробництва, зокрема компаніями Енергоатом та Укргідроенерго, які виплачують різницю між ринковою ціною кіловат-години й тарифами для населення в рамках виконання спеціальних зобов’язань із забезпечення доступності е/е для побутових споживачів (ПСО).

Раніше повідомлялося, Кабмін з 1 червня 2023 року встановив єдиний тариф на е/е для населення на рівні 2,64 грн/кВт-год із ПДВ. До цього було 1,44 грн/кВт-год при споживанні 250 кВт-год на місяць, а далі 1,68 грн/кВт-год.

Влітку 2024 року тариф на електроенергію для побутових споживачів може зрости з 2,64 грн/кВт до 3,50 грн/кВт.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі