Деякі українські колективи надихнулися прикладами Жирони, Астон Вілли, Бреста, Болоньї та почали створювати власну казку.

Читайте також: «Це не спортивний принцип». Легенда Динамо розкритикував тренера Карпат за вчинок після вирішального матчу Першої ліги

Сезон УПЛ 2023/24 став багатим для українського футболу на відкриття, які здивували своєю грою в поточній кампанії. Поки провідні українські клуби розчаровували вболівальників, скромніші колективи за мірками УПЛ знайшли місце під сонцем.

Відео дня

Рух Львів. 6 місце, 49 очок

Рух всього за рік пройшов шлях від аутсайдера до міцного середняка УПЛ, який здатний боротися за єврокубки. Львівʼяни без кризи пройшли всю дистанцію чемпіонату. У них не було тривалих серій з поразок, розгромів та суперечливих перемог. Варто зазначити, що у Руха наймолодша команда в УПЛ — 22,5 роки, яка оцінюється в 11,65 млн євро за версією Transfermarkt. Головний тренер команди Віталій Пономарьов знайшов підхід до юних футболістів та зміг пробудити у них спортивну злість. Футбольний експерт Євген Кузьменко зазначає, що пристрасть є одною зі складових успіху львівської команди: «Рух ніким не підсилився, але як молоді футболісти, як кажуть дитячий садочок, почали бігти з палаючими очима і з перших турів у них помітна пристрасть. Це вразило. Пристрасть — однак зі складових успіху Руха. Це велика робота тренерського штабу з погляду психології та ментальності».

Найкращий сезон Руха в УПЛ не закінчився для львівʼян виходом в єврокубки через поразку в останньому турі від Динамо та перемогу Полісся над Шахтарем. Однак підопічні Віталія Пономарьова довели, що попри юний вік можуть навʼязувати боротьбу за єврокубки більш досвідченим колективам.

ФК Рух Фото: ФК Рух

Полісся Житомир. 5 місце, 50 очок

Житомирський клуб увірвався в українську Премʼєр-лігу з величезними амбіціями. У своєму першому сезоні в УПЛ Полісся деякий час було на вершині турнірної таблиці. Склад «вовків» є четвертим за вартістю в УПЛ за версією Transfermarkt — 17 млн євро. Після невдалого старту Шахтаря та Динамо здавалось, що житомирський клуб буде одним з тих колективів, які боротимуться за чемпіонство. У підопічних тоді ще Юрія Калитвинцева були хороші серії зі звитяг. Перемога над київським Динамо (3:2) та нульова нічия з Шахтарем вказували на те, що Полісся націлене на сенсацію.

Одним з факторів яскравої гри житомирян є нападник Бені Макуана, травма якого спричинила спад клубу. Після нового року Полісся програло пʼять з шести матчів в чемпіонаті. Однак Сергій Шищенко, який прийшов на заміну Калитвинцеву, зміг перезавантажити команду, здобути кілька важливих перемог та вивести «вовків» у Лігу конференцій в її першому сезоні в еліті.

ФК Полісся Фото: ФК Полісся

Кривбас Кривий Ріг. 3 місце, 57 очок

Кривбас — найбільша сенсація в українському футболі. Команда Віталія Вернидуба здобула бронзові медалі УПЛ сезону 2023/24 та представлятиме Україну в Лізі Європи. Склад Кривбаса оцінюється у 12,80 мільйонів євро, а його середній вік — 25,3. Поєднання молоді та досвіду дозволило криворізькому колективу стабільно виступати протягом всього сезону. Цього не очікував й футбольний експерт Євген Кузьменко: «Потрібно говорити про дисципліну, бо зараз Кривбас — це обмеження і водночас свобода на футбольному полі. Футболісти розуміють ідеологію Юрія Вернидуба, його тренерського штабу, їх ідей. Тому дисципліна — це запорука успіху Кривбасу. Я не очікував, що вони так стабільно будуть йти на дистанції сезону».

Те, що у другому колі Кривбас вилетів з боротьби за чемпіонство вказує на рівень Динамо і Шахтаря, а не на спад чи кризу команди.

ФК Кривбас Фото: ФК Кривбас Читайте також: «Однак не відпустили батьки». Дід футболіста Шахтаря міг опинитися в Динамо Київ transfermarkt Фото: transfermarkt

Турнірна таблиця

Flashscore.ua Фото: Flashscore.ua

Раніше ми писали, що гравець збірної відверто розповів про свій дебют і мрію.

Редактор: Андрій Павлечко Читати далі